Masakr v tureckém klubu: Kulku zastavil mobil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Masakr v tureckém klubu: Kulku zastavil mobil!

Masakr v tureckém klubu
Masakr v tureckém klubu (Foto ČTK, EPA, Twitter)

Z pekla štěstí měl Jacob Raak (35), jeden ze 600 lidí, kteří oslavovali příchod Nového roku v istanbulském klubu Reina. Kulka střelce, který povraždil 39 lidí, se zastavila o mobil, jejž měl zasunutý v kapse kalhot. Jinak by trefila stehenní tepnu a Američan by na místě vykrvácel.

Jacob, majitel malé technologické firmy v Delaware, byl s přáteli oslavit Silvestra v Istanbulu. Když okolo 1:15 ráno vtrhl do nočního klubu Reina střelec, byl jedním z prvních, kdo schytal kulku. Byl střelen do nohy, druhou kulku, jež mířila do třísel, zastavil a odrazil mobilní telefon, který měl Američan ledabyle zastrčený v kapse kalhot!

Přístroj mu tak  zachránil život, protože podle lékařů by kulka trefila hlavní tepnu a muž by ve složitých podmínkách, jaké v klubu panovaly, vykrvácel!

Až na druhý den zavolal Jacob do Filadelfie bratrovi, že je zraněný a jeho přílet zpět do Států se podstatně zpozdí.

Zatím stále hledaný střelec, který by podle tureckých médií mohl být Uzbek nebo Kyrgyz, má na svědomí 39 životů, převážně cizinců. Mj. jde o sedm lidí ze Saúdské Arábie, po třech obětech mají Libanon a Irák, po jedné třeba Kanada, Izrael či Rusko. Policie zatím zatkla jen osm lidí, kteří by mohli mít na útoku, k němuž se mezitím přihlásil Islámský stát, podíl.

Basketbalistky zůstaly přede dveřmi
O obrovském štěstí mohou mluvit tři americké basketbalistky Chelsea Gray (24), Jantel Lavender (28) a Essence Carson (30). Ty běžně působí v WNBA v klubu Los Angeles Sparks, ale v přestávce zámořské ligy působí v tureckých týmech. Všechny mířily o silvestrovské noci do Reiny, avšak podcenily nátřesk. Do klubu se vůbec nedostaly, a tak šly o dům dál, což jim dost možná zachránilo život...


Střelce vyslal IS
K útoku už se přihlásil Islámský stát (IS): „Jako pokračování požehnaných operací, které Islámský stát provádí proti ochránci kříže Turecku, hrdinný voják chalífátu zasáhl jeden z nejznámějších nočních klubů, kde křesťané slaví svůj odpadlický svátek,“ uvedl IS v prohlášení. Rozkaz k útoku měl vydat osobně vůdce abú Bakr Bagdádí.

Naim Sadakat: Jsem nevinen!

Naim Sadakat, kterého turecká média označila jako prvního podezřelého z atentátu, se sám dostavil na policejní stanici, aby dokázal svou nevinu a očistil své jméno.

Policie na základě záznamů z bezpečnostních kamer označila nového podezřelého. Pochází prý ze střední Asie, na místo činu přijel taxíkem a stejně ho i opustil. Před klubem odhodil bundu, v jejíž kapse bylo v přepočtu 3500 Kč.   



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.