Specialisté varují před největší hrozbou roku 2016: Teroristé chystají Evropě »11. září«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Specialisté varují před největší hrozbou roku 2016: Teroristé chystají Evropě »11. září«!

Specialisté varují Evropu!
Specialisté varují Evropu! (Foto: Reuters, EPA)

Nedávná zatčení džihádistů, kteří se vrátili z území svaté islámské války, zvýšila obavy expertů na terorismus: Evropa se podle nich už v roce 2016 musí obávat podobných drtivých a souběžných útoků, jaké proběhly 11. září 2001 ve Spojených státech.

Francouzská tisková agentura AFP vyzpovídala jistého představitele protiteroristických sil, který si ale přál zůstat v anonymitě. Ten vysvětlil, že to, co jsme prožili v roce 2015, ještě nic nebylo. „Směřujeme k jakémusi evropskému »11. září«, tedy k souběžným útokům ve stejný den v několika místech v několika zemích. K něčemu velmi koordinovanému. Víme, že teroristé na tom pracují,“ uvedl bezpečnostní expert.

Verbují Evropany
„V oblastech obsazených Islámským státem jsme svědky verbování mladých Evropanů a jejich výcviku s cílem poslat je zpět do země jejich původu, aby tam udeřili. Mají doklady a zbraně, znají jazyk a místo. Hodně jich zatýkáme, ale někteří už prošli,“ prozrazuje. Nedávná zatčení džihádistů, kteří se vrátili z území svaté islámské války, tyto obavy ještě zvýšila. „Vidíme, že se vracejí krajně radikální a bojeschopní lidé, kteří tam měli zůstat. Dříve jsme viděli vracet se hlavně lidi, kteří se spletli, kteří si neuvědomili, jak válka bolí. Nyní jsme svědky návratu lidí, kteří vědí, co chtějí,“ dodal oslovený specialista na terorismus.

Analytik z Francie: Je to nejhorší scénář
Bývalý analytik protiteroristické sekce francouzských tajných služeb DGSE Yves Trotignon s názory expertů souhlasí. „Tento druh vícenásobných útoků je součástí nejhorších scénářů pro rok 2016. Vím, že v evropských metropolích, především v Londýně, se příslušné složky této variantě věnují,“ tvrdí Trotignon.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.