Připravte játra na svátky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Připravte játra na svátky!

Očista těla: Zeleninové šťávy, odvary a koupele!
Očista těla: Zeleninové šťávy, odvary a koupele! (Foto: scom, ara)

Znáte to. Začíná to už před vánočními svátky. Firemní večírky, setkání s přáteli, posezení u svařáku. Pak jízda pokračuje o svátcích a končí velkým mejdanem na Silvestra. Tělo dostane nepočítaně facek. Zkuste ho na ně připravit...

Zabrat dostane nejen zažívací trakt, ale především játra. Proto už byste na ně měli myslet nyní a lehce je před zátěžovými situacemi poladit. Vsaďte na ostropestřec! „Tato bylina v ochraně jater hraje jasný prim,“ tvrdí bylinkář Pavel Popov.

Podle něj ostropestřec odbourává jedovaté látky a játra dobře pročišťuje. S tím souhlasí i malovinař Bronislav Berka z Kyjovska. „My vinaři na ostropestřec nedáme dopustit. »Ladíme« s ním svá játra celoročně,“ říká s lehkou nadsázkou.

Tip na odvar
Jednu čajovou lžičku sušeného ostropestřce nasypte do studené vody, zahřejte a nechte louhovat 20 minut. Odvar si dopřejte před zátěžovými situacemi (Silvestr, večírek) jednou denně.


Zeměžluč na vstřebávání
Tahle hořká bylina skvěle aktivuje játra a urychluje vstřebávání alkoholu.

Pozor: odvar z ní by neměli pít ti, kteří trpí žaludečnímu vředy.

Tip na odvar
Jednu čajovou lžičku spařte horkou vodou. Aby nápoj nebyl příliš hořký, doslaďte ho medem.

Kořen pampelišky detoxikuje
Výborný na játra je také kořen pampelišky. Pomáhá nemocným játrům, ale působí i preventivně a detoxikuje.

Tip na odvar
Dvě čajové lžičky povařte ve 150 ml vody, 10 minut nechte vyluhovat.


Kustovnice čínská plná stopových prvků
Sušené plody kustovnice čínské obsahují 18 druhů aminokyselin a až 21 stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Všechny tyto látky aktivně podporují játra ke správné činnosti.

Tip na odvar
Osm gramů plodů zalijte půl litrem vroucí vody a louhujte 15 minut. Pijte každý den. Můžete jíst i samotné plody, ne víc jak 10 g denně.

Povánoční jaterní očista
S razantní očistou jater potom začněte hned po Silvestru. Jezte hodně syrové zeleniny a ovoce, pijte zeleninové šťávy a doplňujte je výše uvedenými odvary. Třikrát týdně si dopřejte ovesnou koupel. Jak na to? Kilo ovesných otrub rozmíchejte v kbelíku a směs přidejte do vody ve vaně. Koupejte se 20 minut.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.