V pasti Vánoc: Když se zadlužit, tak správně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

V pasti Vánoc: Když se zadlužit, tak správně!

U půjčky dlouho přemýšlejte.
U půjčky dlouho přemýšlejte. (Foto: Profimedia.cz, ara)

Potřebujete novou pračku, a tak si pro peníze sáhnete do kontokorentu? Anebo si z půjčky, určené pro přestavbu koupelny, ukrajujete peníze, když nevyjdete s výplatou? V obou případech děláte chybu! Každý typ půjčky je totiž určený pro něco jiného. Nesprávný výběr se tak může změnit ve finanční past.

Ať už uvažujete o tom, že si vezmete půjčku, nebo kývnete bance na nabídku kontokorentu, zamyslete se. K čemu vlastně budete půjčené peníze potřebovat? „Na něco se totiž lépe hodí kontokorent, na něco klasická půjčka. Pokud například potřebujeme překlenout krátkodobý nedostatek financí (například chceme koupit vánoční dárky), je rozhodně vhodnější kontokorent,“ vysvětluje Ondřej Hák z Equa bank.

Podle něj je ale vhodné si výdaje na vánoční dárky předem dobře naplánovat. „Pokud ale přemýšlíme o pořízení například nové kuchyně nebo jakéhokoliv nového vybavení domácnosti, je lepší využít půjčku,“ dodává Hák.

PŮJČKA
V případě, že potřebujete větší částku peněz, je spíše než kontokorent vhodnější půjčka. Půjčit peníze si můžete u banky nebo nebankovní společnosti. Zjednodušeně řečeno si můžete půjčit na cokoli (spotřebitelská půjčka) nebo na konkrétní věc, třeba na auto (účelová půjčka). Účelové půjčky mají většinou výhodnější úročení. Výhoda: Vytouženou věc si můžete koupit, aniž na ni roky střádáte.
Nevýhoda: Půjčka je poměrně velký závazek, který musíte dlouhodobě a pravidelně splácet. S úroky zaplatíte podstatně více, než jste si půjčili.

KONTOKORENT
Kontokorent poskytují banky jako doplněk k běžnému účtu. Znamená, že můžete jít na svém účtu do minusu. Výši částky, kterou takhle můžete využít, máte sjednanou ve smlouvě. Kontokorent splatíte, jakmile se na účtu dostanete zase do plusu. Pokud máte tedy kontokorent nižší, než je například výše vaší výplaty, která vám chodí na účet, splatíte ho každý měsíc. Kontokorent můžete využívat opakovaně. Lhůta, dokdy ho musíte splatit, se u různých bank liší. Nejčastěji je to rok, někde ale jen půl roku.
Výhoda: Máte jistotu, že vaše pravidelné platby (inkaso, SIPO, pojistky apod.) odejdou vždy v pořádku, protože při nedostatku peněz to »zatáhne« kontokorent. Nevýhoda: Skok do minusu něco stojí. Úroky se pohybují mezi 10 – 20 % ročně.

5 RAD ANEB NÁVOD NA SPLÁCENÍ
✔ Každé zadlužení si důkladně promyslete.
✔ Spočítejte si, kolik zvládnete splácet, a víc si nepůjčujte.
✔ Nežijte nadoraz a vždy si nechte nějakou finanční rezervu.
✔ Nikdy nesplácejte půjčku půjčkou.
✔ Věc, kterou si na dluh koupíte, by vám měla vydržet déle než splátky.

Co je lepší využít?

Přečtěte si
-bello-
21. 11. 2016 • 23:48

Blbce, co si půjčují na vánoční dárky, nebo na dovolenou bych umlátila plácačkou na mouchy anebo rovnou zavřela do léčeben.Nejsou svéprávný

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.