POZOR! Nový zákon zatřese s lichváři | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

POZOR! Nový zákon zatřese s lichváři

Zákon lépe ochrání běžné dlužníky, ale přísnější pravidla zdraží půjčky i hypotéky.
Zákon lépe ochrání běžné dlužníky, ale přísnější pravidla zdraží půjčky i hypotéky. (Foto: Profimedia.cz, ara)

Stopku lichvářům a nastavení stejných pravidel pro všechny půjčky přinese od 1. prosince nový zákon o spotřebitelském úvěru. Lépe ochrání běžné dlužníky, zamezí lichvě a umožní i lepší kontrolu společností, které peníze půjčují. Na druhou stranu ale přísnější pravidla zdraží půjčky i hypotéky.

Dlužníkům se uleví
Nový zákon by měl přinést pevná pravidla pro půjčování peněz a zatočit s lichváři. „Zmizí neférové firmy, které svými úvěry vysávaly dlužníky,“ říká k novému zákonu David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni. „Dlužníci budou kdykoli smět drahé úvěry vyplatit a přejít na levnější úvěr,“ vypočítává. Lidé si by si ale podle něj měli dát pozor na úvodní poplatky za poskytnutí úvěru a v případě splátkového skluzu, neváhat a rychle vyhledat odbornou pomoc.


Platí pro všechny
Nový zákon se bude týkat všech spotřebitelských úvěrů včetně hypoték. Nově se konečně pod kontrolu dostanou i malé půjčky před výplatou (mikropůjčky), které dosud nebyly nijak regulovány.

Nad vším bdí ČNB
Největší změna čeká půjčky na nebankovním trhu. Ten má sice stomiliardový obrat, ale dosud na něj dohlížela Česká obchodní inspekce. Nově ho bude kontrolovat Česká národní banka (ČNB) a pro všechny budou platit stejná pravidla. „Pro spotřebitele to znamená, že půjčit si u nebankovní společnosti bude stejně bezpečné jako v bance,“ vysvětluje ředitel právního oddělení Provident Financial Martin Šváb.
Zákon omezí pokuty
Zákon stanoví maximální výši smluvní pokuty, kterou poskytovatel úvěrů může požadovat po dlužníkovi. Bude to max. 0,1 % denně z částky, se kterou je spotřebitel v prodlení. Souhrn všech smluvních pokut nesmí přesáhnout 50 % jistiny (nejvýše 200 000 Kč).

Mezera v pravidlech
Vypadá to, že se ale přece jen do zákona vloudila chybička. Podle Martina Švába z Provident Financial totiž zákon do sankcí nezahrnuje poplatky za upomínky a jejich počet není nijak omezen.

Registr »půjčovatelů«
Česká národní banka povede veřejně přístupný registr všech poskytovatelů úvěrů. V něm budou vidět i všechna opatření k nápravě, která ČNB uložila a výše pokut. Každý si tak bude moci najít svoji finanční instituci a zkontrolovat si, jaké prohřešky s ní ČNB řešila.
6 změn v úvěrech

1. Každého si proklepnou
Finanční instituce, které půjčují peníze, budou muset každého žadatele prověřit na základě informací, které jim dodá. Pokud to bude nutné, nahlédnou i do úvěrových registrů.

2. Smlouva může být neplatná
Pokud si vás věřitel proklepne a přesto vám půjčí víc, než jste schopni splácet, můžete nechat smlouvu prohlásit za neplatnou. Půjčené peníze byste pak spláceli bez úroku a poplatků podle svých možností. V případě sporu by situaci řešil soud.

3. Nebankovní firmy pod větší kontrolou
Půjčovat peníze budou moci pouze firmy, které prokážou odbornost a morální bezúhonnost a dostanou licenci. Poskytovatele a zprostředkovatele půjček bude nově kontrolovat ČNB, jejich počet by se měl snížit na několik stovek.
4. Bez peněz na trh nelez
Kdo chce půjčovat peníze, musí prokázat, že na to má. Pro nebankovní společnosti je nutností počáteční kapitál 20 milionů korun. Jeho výše nesmí klesnout.

5. Provize skončí
Zaměstnanci bank a splátkových firem nebudou placeni podle toho, zda vám půjčku schválí. Jejich odměny budou nově záviset spíš na tom, jak dobře klienti splácí a zda nemají mnoho neplatičů. Prodejci půjček tak nebudou motivováni k tomu, aby vám vnutili půjčku za každou cenu.

6. Bez vzdělání to nepůjde
Všichni poradci nebo prodejci úvěrů budou muset zkouškou prokázat svoji odbornost. Navíc musí mít alespoň maturitu nebo doložit 3 roky nepřetržité praxe v oboru.
4 změny v hypotékách

1. Informace dostanete předem
Každá banka vám bude muset předem spočítat cenu hypotéky. Napíše ji do formuláře a vám postačí pouze sesbírat vyplněné formuláře z různých bank, abyste zjistili, kde vám dají nejvýhodnější hypotéku. Informace o plné ceně hypotéky budou muset být dokonce i v reklamách.

2. Lhůta na rozmyšlenou
Před podpisem smlouvy budete mít nejméně 2 týdny na rozmyšlenou. Během nich vám banka nesmí změnit nabídnuté podmínky.
3. Můžete ji předčasně splatit
Předčasné splacení hypoték bude podstatně snazší než dosud. Měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy bude možné zdarma splatit až 25 % hypotéky. V těžkých životních situacích (dlouhodobá nemoc, úmrtí) bude splacení úplně zdarma.

4. Zabavený dům můžete prodat sami
Máte skluz se splácením hypotéky a banka vám chce zabavit dům? Nově vám to bude muset písemně sdělit a pak musí počkat 6 měsíců, než vám ho bude moci fyzicky zabavit. Během této doby vy svůj dům můžete prodat za tržní cenu a banka vám v tom nesmí bránit. Při prodeji na běžném trhu máte šanci získat víc peněz než při bankovní dražbě. Peníze z prodeje zastavené nemovitosti však musíte použít na úhradu dluhu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.