5 mýtů o refinancování úvěru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

5 mýtů o refinancování úvěru!

Refinancování půjčky není nutně složitá záležitost.
Refinancování půjčky není nutně složitá záležitost. (Profimedia.cz)

Ukusují vám splátky půjčky velkou část rodinného rozpočtu? Chtěli byste to změnit, ale bojíte se, že refinancování je příliš náročné a komplikované? Nevěřte všemu, co slyšíte. Aha! vysvětluje pět nejčastějších mýtů o refinancování.

Mýtus č. 1. S nevýhodným úvěrem nic neuděláte
Bojíte se, že drahý úvěr musíte doplatit až do konce? Nemusíte. Ušetřit na něm můžete tím, že ho přenesete do banky, která nabízí výhodnější podmínky. Je ale potřeba si ohlídat, aby byly skutečně výhodnější. K tomu je potřeba sledovat úrokovou sazbu, dobu splácení, výši splátky, celkovou částku, kterou zaplatíte, ale i případné dodatečné poplatky. Může jít o poplatek za zřízení půjčky, poplatky za případné povinné pojištění, zasílání výpisů, nebo za SMS zprávy.

Mýtus č. 2. Běhá se jen z banky do banky
Chcete zjistit, kde nabízejí nejvýhodnější podmínky, ale máte strach s dlouhého obíhání bank? Na to, abyste si zajistili nejvýhodnější podmínky, nemusíte běhat po všech bankách. Pomocí online kalkulačky na webu banky si vypočítejte splátky a roční procentní sazbu nákladů, zkráceně RPSN. Tak zjistíte splátky i celkovou částku, kterou byste bance zaplatili. Běžně je možné ušetřit i tisíce korun.


Mýtus č. 3. Je nutné vyřídit horu papírů
K tomu, abyste požádali o refinancování své půjčky, většinou žádné hory lejster nepotřebujete. Stačí jen telefon nebo počítač s internetem. V případě, že si banka bude potřebovat nějakou informaci ověřit, kontaktuje vás dodatečně. Nejčastěji banky požadují doložit výši příjmů.

Mýtus č. 4. Všechny banky nabízejí totéž
Pokud se rozhodnete přenesený úvěr splatit za stejnou dobu jako ve staré bance, díky nižší úrokové sazbě se sníží měsíční splátka a úvěr tak bude stát méně. Ne vždy však dostanete nejnižší nabídku avizovanou v reklamách či v kalkulačkách. „Žadatelé o refinancování si často neuvědomují, že kromě úroků je třeba si srovnat i celkovou cenu úvěru, tedy roční procentní sazbu nákladů,“ říká Jozef Dudáš, specialista na úvěry Zuno banky.

Mýtus č. 5. Refinancují se pouze bankovní půjčky
Některé banky refinancují kromě bankovních úvěrů i půjčky z vybraných nebankovních institucí. Při refinancování je častokrát možné sloučit několik úvěrů, a to včetně kreditních karet a povoleného přečerpání. Vyplatí se sloučit více půjček do jedné. Správa jednoho úvěru ušetří čas i peníze.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.