Sériové vraždy taxikářů: Masakr, psal si do deníku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Sériové vraždy taxikářů: Masakr, psal si do deníku!

David V. obžalovaný z vražd taxikářů.
David V. obžalovaný z vražd taxikářů. (Foto Aha! – Zbyněk Pecák)

Stopl si taxikáře, odjel s ním za město, pak ho zastřelil a okradl! Toho se měl David V. (35) dopustit v roce 2014 celkem třikrát. Dokonce si to zapsal do deníčku jako »masakr taxi policie«. Včera předstoupil před soud. Tam ale spoluvězeň jeho bratra Petra V. soudkyni řekl, že u vražd nebyl sám... Byli u zabíjení oba bráchové?

David V. rázně odmítl, že je vrahem. „V dnešní době, když po vás jde kriminálka, tak se ty důkazy třeba i vyráběj,“ řekl.

Jedním z důkazů, které ho však mohou usvědčit, je i deník. Do něj si psal, kdy spal, co ukradl a kolik za to koupil drog. Na jednom ze záznamů ho nachytala i soudkyně. „Proč tu máte v dubnu vykolorované »masakr taxi policie«?“ ptala se ho. „Já jsem několik dní nezapisoval, tak jsem si to tam dopsal zpětně, že to byl masakr, ten policejní výslech,“ vysvětlil David V. neohrabaně.

Označil si do deníčku opravdu den, kdy vraždil? A mohl být na místě činu i jeho mladší brácha, o kterém se nevyjádřil zrovna lichotivě? „Byl taková pijavice na mým hřbetě. Ubíral mi z drog, co jsem si sehnal sám.“
Petr V. holdoval drogám stejně jako jeho bratr. Stejným způsobem, tedy krádežemi, si opatřoval i peníze. Za jednu z nich skončil ve vězeňské cele, kterou sdílel s Josefem G. Ten včera u soudu také vypovídal. „Řekl mi, že jeho bratr spolkl sklenici léků a pak zavraždil ty taxikáře. Petr se bál, že za to dostane doživotí. Tu zbraň prý taky držel v ruce,“ popsal Josef G. Je možné, že policie zatkla jenom jednoho z pachatelů? „Přišlo mi, že hlavní článek byl Petr,“ dodal Josef G. na dotaz soudkyně. Co dál zaznělo u soudu?

Potřeboval 6000 Kč denně
„Jsem vyučený instalatér, potom jsem se flákal, experimentoval s marihuanou atd. Pak jsem si našel práci ve firmě, tak jsem měl peníze, začal jsem brát tvrdší drogy, jako extáze, pervitin, heroin, u toho jsem nakonec skončil. Už jsem nezvládal chodit do práce, potřeboval jsem víc peněz na ten heroin – vyšplhalo se to až na 5–6 tisíc denně. Začal jsem krást, nejprve jen po krámech, pak ve velkým. Kradlo se do kufru, do krosen a vyjíždělo se s tím z krámu. V poslední době jsem na denní dávku potřeboval asi tisícovku denně. Bral jsem do toho i pervitin.“

Střílel, nebo ne?
Znalkyně z Kriminalistického ústavu u soudu uvedla: „Na obličejích zavražděných byly charakteristické zplodiny, bez přítomnosti GSR – povýstřelových zplodin, tady to bylo olovo, barium, vápník – je to součást zápalkové složky. ...Na panu Davidu V. se nenašlo nic. Pouze na kapse se našly ty částice bez toho vápníku... Tady asi došlo při letu k odštěpení vápníku, ale současně se tyto částice vyskytují v běžném životě... Mohlo by to být od autobaterie, brzdné destičky nebo zábavní pyrotechniky.“

K soudu se případ vražd tří pražských taxikářů dostal po dvou a půl letech od posledních mordů. Co se tehdy dělo?

*1. února 2014 – v pražské Lužické ulici byl nalezen první zastřelený taxikář Petr S. (†42).
*11. dubna 2014 – zastřelení řidiči Daniel C. (†25) a Milan P. (†58) byli objeveni na silnici u Uhříněvsi na okraji Prahy.
*3. července 2014 – policisté zveřejnili identikit možného taxivraha.
*4. listopadu 2015 – kriminalisté oznámili: „Zadrželi jsme podezřelého.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.