Dnes je den těstovin: Vyznáte se v nich? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dnes je den těstovin: Vyznáte se v nich?

Orecchiette
Orecchiette (Foto scom, ara)

Těstoviny patří k především k Itálii, o autorství jejich vynálezu se však pře Arábie a Čína. Každopádně se zabydlely všude na světě, existuje jich nepřeberně druhů a připravují se naslano i nasladko a navíc »nestárnou«. Milují je stejně mladí jako staří.

Kde je poprvé uvařili?
Původ těstovin je trochu nejasný. Italové tvrdí, že do Itálie přivezl těstoviny cestovatel Marco Polo po návratu z Orientu. Ale mnohem pravděpodobnější verze je, že těstoviny se na Apeninský poloostrov dostaly díky Arabům, kteří znali a jedli těstoviny již půl století předtím.

Průmyslově se v Itálii těstoviny vyrábějí od 17. století. V roce 1789 přivezl prezident Thomas Jefferson stroj na výrobu makaronů do USA. Dnes existuje až na 600 druhů těstovin v různých barvách, velikostech a tvarech.


Vyznáte se v těstovinách?

Penne
Díky rýhám a šikmým koncům se hodí k hustějším (sýrovým či smetanovým) omáčkám s masem či zeleninou.

Rotelle
Vzhledem připomínají kola od vozu. Ideální do salátů a na zapékání.

Spaghetti
Název »špagety« pramení ze slova »spago«, které znamená provaz. S omáčkami založenými na rajčatech či kečupu jsou prostě klasika.

Fusilli
Spirálovité těstoviny se hodí k masovým omáčkám a do salátů.

Casarecce
Ideální do salátů, například se sušenými rajčaty či rukolou.

Ravioli
Vznikly ve středověku, když si sluhové a námořníci balili zbytky masa a ryb do nudlového těsta. Dnes se plní vším možným.

Maccheroni
Na první pohled vypadají jako špagety, jsou ovšem silnější a uvnitř duté. Hodí se ke šťavnatým masovým omáčkám.

Farfalle
Těstoviny ve tvaru motýlů či mašliček se hodí zejména k omáčkám, které obsahují malé až střední kusy masa či zeleniny.

Orecchiette
Těstoviny připomínají skořápky ořechů. Vhodné jsou k rajčatovým omáčkám nebo k brokolici.

Canneloni
Pocházejí ze střední Itálie, nejlépe chutnají zapečené – omáčka do nich pěkně nateče.

Fettuccine
Nejvhodnější jsou ke smetanovým a sýrovým omáčkám, například s houbami. Velmi podobné jim jsou tagliatelle (čti taliatele), které jsou o něco širší.


Těsto na italské těstoviny
Budete potřebovat: 450 g italské 00 mouky (nebo hladké mouky), 4 vejce, vychlazenou vodu

Postup:
Mouku nasypete do mísy, do ní rozbijete vejce a rozšleháte je pomocí vidličky, pak zapracujete mouku. Poté po lžičkách přidáváte vychlazenou vodu, vyklopíte těsto na pomoučený vál a hnětete 6 – 8 minut, dokud není těsto pružné a lesklé. Potom těsto přikryjete, necháte odpočinout 30 minut, vyválíte a vykrajujete.

Víte, že...
...tmavé těstoviny jsou zdravější? Celozrnné těstoviny jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerální látky.
...když jíme těstoviny, jsme šťastnější?  Obsažené sacharidy se uvolní do krve a vyvolávají pocity štěstí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.