Velký přehled těstovin: Ravioli, farfalle, fusilli... Víte, co kupujete?
Fusilli, penne nebo farfalle? Tápete v jídelním lístku v pizzeriích a nevíte, co si pod složitými italskými názvy představit? Říkáte si, proč rovnou nenapsali »motýlci«, »nudle« či »vřetena«? Nedokážete jména vyslovit a máte strach, že se při objednávce ztrapníte? S naším speciálem už se trápit nemusíte! Zde je přehled nejčastěji podávaných a v obchodech prodávaných těstovin!
Penne (»psací pera«)
Správná výslovnost: pene
Díky rýhám a šikmým koncům se hodí k hustějším (sýrovým, smetanovým) omáčkám s masem či zeleninou, dobře v nich uvíznou.
Rotelle (»kolečka«)
Správná výslovnost: rotele
Vzhledem připomínají kola od vozu. Ideální do salátů a na zapékání.
Spaghetti (»provázky«)
Správná výslovnost: spagety
Název »špagety« pramení ze slova »spago«, které znamená provaz. S omáčkami založenými na rajčatech či kečupu jsou prostě klasika.
Fusilli (»vřetena«)
Správná výslovnost: fuzíli
Spirálovité těstoviny připomínající lokny vlasů. Hodí se k masovým omáčkám a do salátů.
Casarecce (»domácí«)
Správná výslovnost: kazaréče
Ideální do salátů například se sušenými rajčaty či rukolou.
Ravioli (»lahůdka«)
Správná výslovnost: ravioli
Vznikly ve středověku, když si sluhové a námořníci balili zbytky masa a ryb do nudlového těsta. Dnes se plní vším možným.
Maccheroni (»zmáčknuté«)
Správná výslovnost: makeróny
Na první pohled vypadají jako špagety, jsou ovšem silnější a uvnitř duté. Hodí se ke šťavnatým masovým omáčkám.
Farfalle (»motýlci«)
Správná výslovnost: farfále
Těstoviny ve tvaru motýlů či mašliček se hodí zejména k omáčkám, které obsahují malé až střední kusy masa či zeleniny.
Capelli d´angelo (»andělské vlasy«)
Správná výslovnost: kapeli dandžélo
Dlouhé tenké nudle často podávané do tvaru hnízda. Jedí se zpravidla jen s máslem a parmezánem.
Orecchiette (»ouška«)
Správná výslovnost: orekjete
Název si zapamatujete podle toho, že těstoviny připomínají skořápky ořechů. Vhodné jsou k rajčatovým omáčkám nebo k brokolici.
Canneloni (»roury«)
Správná výslovnost: kanelóny
Pocházejí ze střední Itálie, nejlépe chutnají zapečené – omáčka do nich pěkně nateče.
Fettuccine (»pásky«)
Správná výslovnost: fetučíne
Nejvhodnější jsou ke smetanovým a sýrovým omáčkám, například s houbami. Velmi podobné jim jsou tagliatelle (čti taliatele).
Mýty a pravda o těstovinách
Tmavé těstoviny jsou zdravější.
Ano. Na rozdíl od světlých těstovin se k jejich výrobě používají i plevy, které jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerální látky.
Těstoviny jsou kalorické.
Běžné těstoviny mají 836 kJ na 100 gramů. Rozhodující je ale omáčka! Zejména smetanové kalorické jsou.
Po těstovinách jsme šťastnější.
Ano. Obsažené sacharidy se uvolní do krve a vyvolávají pocity štěstí.
Těstoviny »al dente« (na skus) jsou lepší než uvařené doměkka.
Ne. Je to jen otázka vašich chutí. Na rozdíl od jiných potravin těstoviny neztrácejí vařením živiny.