Je tu podzim, z polí fouká parádní vítr. A víte co…? Postavte si draka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Je tu podzim, z polí fouká parádní vítr. A víte co…? Postavte si draka!

Je tu podzim, z polí fouká parádní vítr.
Je tu podzim, z polí fouká parádní vítr. (Profimedia.cz, ara)

Pouštění draků je zábava, která je neodmyslitelně spojená s příchodem podzimu. Takže chyťte vítr a hurá na kopec! Abyste byli dokonale připraveni a ušetřili nějakou tu korunku, přinášíme návod, jak si draka udělat vlastnoručně! Je to možná i dobrodružnější a ze svého draka budete mít mnohem větší radost. A pak už jen rozdělat oheň, nakoupit brambory a budete to mít se vším všudy…

Na co dávat při pouštění draka pozor

■ Největší nebezpečí představují dráty vysokého napětí. Vyberte proto takové místo, kde se vůbec nevyskytují

■ Skalnaté vršky. Ano, parádně to tam fouká, ale hrozí pád z výšky

■ Křoviny, šípek, akát… Drak by se zde mohl zamotat a potrhat

■ Nerovnosti. Vzhledem k tomu, že při pouštění koukáte většinou stále vzhůru, vyberte rovný terén, nejlépe bez kamenů

Věděli jste, že?

Před vysláním prvních meteorologických družic se používalo draků, které stoupaly do značných výšek. Rekord byl ustanoven 28. února 1898 v Miltonu v USA, kdy krabicový drak na ocelovém lanku vystoupal do výšky 3200 metrů (3801 m nad mořem). Ještě lepšího výsledku bylo dosaženo 1. srpna 1919 nad německým Lindenbergem, kdy krabicový drak, podporovaný soustavou osmi dalších draků, spojených celkem 15 km drátu, vystoupal do výšky téměř devět a půl kilometru.

Historie draků: Tak šel čas...

■ Tradice se zrodila v Číně před 3000 lety. Původně se ale nejednalo o zábavu. Symbolický drak vypuštěný nad pole měl rolníkům zaručit bohatou úrodu. Hlavním úkolem bylo zajistit hodně vláhy a odehnat případné škůdce, kteří by úrodu chtěli zničit. První draci se vyráběli z bambusu a hedvábí.

■  O 2000 let později se pouštění draků dostalo i do Japonska. Zde už měl za úkol kromě úrody zajišťovat zdraví dětí v rodině. A pozor, dodnes Japonci 5. května, kdy slaví Den dětí, vypouštějí nad své domy hedvábné malované draky v podobě kaprů. Ti mají chlapcům dodávat sílu a odvahu »plout proti proudu«.

■  V Čechách se pouštění draků rozšířilo mezi obyčejný lid až koncem 19. století. Do té doby si tuto »radost« dopřávala jen šlechta. Důvod byl jednoduchý, papír byl velice drahým materiálem, který byl navíc velký problém vůbec sehnat.

■  A proč se u nás draci pouští právě na podzim? Není to jen kvůli tomu, že fouká vítr. Na jaře a v létě venkovské děti musely svým rodičům vypomáhat při zemědělských pracích. Když se úroda sklidila, byl konečně čas na hraní. Nikomu nevadilo, že děti běhaly po zoraných polích, což by se na jaře, kdy byly plochy čerstvě oseté, stát určitě nemohlo…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.