10 největších kulinářských hrůz: Kečup na špagety nepatří! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

10 největších kulinářských hrůz: Kečup na špagety nepatří!

Dávejte si pozor, abyste nezpackali tradiční italské pokrmy
Dávejte si pozor, abyste nezpackali tradiční italské pokrmy (Shutterstock.com)

Pravda, někdy nám to v kuchyni i při stolování ujede, improvizujeme a šéfkuchařům i gurmánům v lepším případě naskakuje kopřivka, v horším už vrhají nože. Kulinářské hříchy se holt stávají, pojďte se jich ale propříště vyvarovat. Academia Barilla v  Parmě, instituce na obranu italské kuchyně, sestavila žebříček největších gastronomických katastrof. Tedy toho, co bychom už neměli dále páchat.

Existuje spousta stravovacích klišé, které jsou vážně šílené, faux pas, prostě hrůza. Brr, co třeba takový kečup na těstoviny? Že to tam občas kydnete…? Horor. A tak se, prosím, vyhněte podobným hrůzám.

Tak třeba kečup v případě italské kuchyně rozhodně vyměňte za protlak nebo nakládaná rajčata. Nebo si připravte sugo, vydatnou omáčku na těstoviny, pro přípravu pizzy, jejímž základem jsou rajská jablíčka.
„Mnohé národy si myslí, že těstoviny jsou příloha asi jako zelenina. To kdybyste vyslovili v Itálii, tak vás ukamenují zaživa. Je to prostě hřích, rouhání, svatokrádež,“ křižuje se Gennaro Contaldo, autor kodexu o chápání italské gastronomie a rádce slavného Jamieho Olivera.

„Viděl jsem to na talířích v italských restauracích v Londýně v sedmdesátých letech, když jsem poprvé přišel do Anglie. Jsem rád, že tenhle zlozvyk skončil,“ dodává.
Pokud si chcete dopřávat cappuccino a zároveň vychutnávat večeři, je to také celé špatně. A máme tu ještě špatnou zprávu pro fanoušky pikantních boloňských špaget. Tohle jídlo totiž také není italské! Ani kuřecí maso s těstovinami…

Kulinářské omyly…

1.    Zbláznili jste se? Cappuccino k večeři?
Nikdy si nedávejte cappuccino třeba k večeři. Je určeno k snídani a nejlépe k něčemu sladkému. Akademie připouští, že si můžete cappuccino objednat až po snídani, v Itálii ale nikdy!

2.    Rizota a těstoviny nejsou přílohy
Nedávejte si rizoto nebo těstoviny k přírodnímu řízku, pečenému masu, kuřeti ani k ničemu jiného. Rizoto je prostě rizoto, a těstoviny jsou prostě těstoviny a nejlépe chutnají s omáčkou pro těstoviny určenou!

3.    Nelijte olivový olej do vody s těstovinami
Olej se přidává až po uvaření těstovin. Nikdy dřív!

4.    Kečup nepatří na těstoviny
To je opravdu kulinářský hřích. Hlavně je to odporné a vůbec to nechutná jako něco italského!

5.    Boloňské špagety v Itálii neexistují
Boloňská omáčka se podává pouze s tagliatelly (dlouhé placaté nudle), nikdy ne se špagetami. Pokud máte rádi špagety s boloňskou omáčkou, rozhodně se nejedná o italské jídlo.

6.    Těstoviny s kuřecím masem nejsou italským výrobkem
Základem pro omáčky bývá hovězí maso, sýr, zelenina, pesto. Kuřecí se špagetami je americký výmysl.

7.    Caesar salát není italský
Jeho vynálezcem byl sice Caesar Cardini (1896 – 1956), ale to je tak vše. Italský restauratér a šéfkuchař žil v USA a dal si tenhle pokrm patentovat v Los Angeles, Italové se od něj distancují!

8.    Červeno-bílé kostkované ubrusy nepatří do italských restaurací.
Jsou typické spíš pro Německo, Rakousko a Česko, bůhvíkde se vzalo, že mají co do činění s Itálií.

9.    Fettuccine Alfredo také nejsou italské
I když toto jídlo bylo vynalezeno v Římě na začátku minulého století, nepatří k tradičnímu odkazu italské kuchyně a v Itálii se takřka nepodává. Základem omáčky je parmezán a máslo. Hojně oblíbené v Americe.

10.    Večeřet u televize? Vražda!
Jídlo, to je i čas pro rodinu! Pokud se cpete rádi sami před televizí, nejíte po italsku a jste barbar. Měli byste respektovat tradici a jíst se všemi z rodiny.

Přečtěte si
setroseuros
11. 9. 2014 • 14:53

no spagety s nastrouhanym syrem a kecupem u nas miluji deti. Videl jsem vsak spagety s grankem a cukrem. To byl grc! Ale kolik lidi ,tolik chuti! že jo. ,

spirlet
15. 9. 2013 • 16:10

No fuj, kečup mi nesmí domů, něco tak odpornýho nepodávám ani k párkům

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.