Seriál Aha! Co s úrodou ze zahrádky? Řepa: Levný všelék!
Červená řepa si poslední dobou nemůže na dostatek popularity stěžovat. Objevili ji i gurmáni a pomalu stoupá na kuchařský Olymp. Zkusíte to s ní také?
Proč si dopřát červenou řepu
- je to skvělý antioxidant
- obsahuje draslík, křemík, hořčík, železo, zinek, vitamíny a další důležité látky
- je ideální zeleninou pro ženy s menstruačními problémy a v přechodu
- podporuje nervový systém a vyživuje nervy
- má protisklerotické účinky
- díky obsahu železa doplňuje červená řepa červené krvinky, podporuje krvetvorbu a pročišťuje kreve
- ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulínu
- podporuje látkovou výměnu
- má pozitivní vliv na zrakovou ostrost
Pečená červená řepa
Budete potřebovat: 500 g červené řepy, nakrájená na silnější plátky, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky římského kmínu, 200 g sýru feta, nakrájeného na kousky, sušené chilli, hrst špenátových listů
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Řepu dejte do misky vhodné na pečení. Semínka římského kmínu ohřívejte na dvou lžících oleje, dokud nezačnou na pánvi poskakovat – pak olej i s kořením nalijte na řepu. Promíchejte a pečte asi třicet minut. Mezi řepu nasypte sýr, chilli a pečte dalších dvacet minut. Na posledních deset minut přidejte špenát.
Sterilizovaná červená řepa
Budete potřebovat: 4 kg červené řepy, 2 l vody, 500 ml jablečného octu, 40 g soli, 200 g cukru, lžíce fenyklu, křen (půl kořene)
Postup: Červenou řepu očistíme, uvaříme ji do měkka a necháme vychladnout. Mezitím si na jemném struhadle nastrouháme křen. Připravíme si nálev: vaříme vodu s octem, solí, cukrem a fenyklem. Necháme projít varem a pak ho necháme lehce vychladnout. Po vychladnutí řepy řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme. Do sklenic dáváme střídavě vrstvu řepy a křenu. Nakonec vše zalijeme vlažným nálevem s nebo bez fenyklu.
Pokud chceme červenou řepu s křenem sterilovat, tak sterilujeme cca 20 minut při 80°C. Pokud nechceme, můžeme ji uchovávat v lednici až jeden měsíc, do ledničky ji pak dáváme už vychladlou.
Salát ze syrové červené řepy s jablky
Budete potřebovat: 400 g červené řepy, 300 g jablek, 1 citron, 20 g vlašských ořechů, 20 g rozinek, 200 ml bílého jogurtu, sůl, cukr
Postup: Oloupeme řepu, kterou pak nastrouháme a přidáme nastrouhaná jablka. Promícháme a přidáme do salátu šťávu z citronu, rozinky a ořechy na drobno nakrájené. Nakonec vmícháme jogurt a salát podle potřeby ochutíme cukrem a solí.
Jablko zjemní chuť řepy a salát chutná i těm, kdo řepu příliš nemusí.