Kde v Česku umí 
léčit cukrovku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Kde v Česku umí 
léčit cukrovku?

Pardubický kraj je v léčbě cukrovky na špici, ústeckému se nedaří...
Pardubický kraj je v léčbě cukrovky na špici, ústeckému se nedaří... (Foto Aha! – Robert Klejch, infografika Aha!)

Cukrovka je nevyléčitelná choroba. Lze ji ale léčit tak, aby se pacient vyhnul většině komplikací. V Pardubickém kraji se to daří, v Ústeckém nejsou výsledky nic moc. Proč to tak je?

Pokud trpíte cukrovkou, vaše šance, že se vám vyhnou komplikace, se liší podle místa bydliště. Lékaři to poznají na statistice, která sleduje počty »laserování sítnice«, tedy fotokoagulace. Jde o zákrok, který představuje poslední záchranu před krvácením v sítnici a oslepnutím. A to nejčastěji právě u diabetiků, kteří nemají nemoc dostatečně pod kontrolou.

Kondice cév v oku u nemocných je totiž závislá téměř výhradně na tom, jak dobře léčí svou cukrovku. „Z  těchto dat víme, kde mají lidé lépe či hůře kompenzovaný diabetes. Nelze ale jednoznačně říct, že by to byla jen chyba diabetologů v konkrétním kraji. Může se v tom promítat disciplinovanost pacientů, dostupnost péče a další faktory,“ vysvětluje profesor Milan Kvapil, prezident Diabetické asociace České republiky.

Odhalit příčiny velkého rozdílu v kvalitě péče by měl nově připravovaný Národní diabetologický registr, který bude sbírat anonymizovaná data pacientů.

Kolik procent diabetiků muselo podstoupit laserování sítnice?
Blažej Fančík (63) byl 10 let bez dovolené a... Nemoc ho překvapila!

Úspěšný podnikatel Fančík (63) Nymburka založil na firmu filmové dekorace. Deset let neměl dovolenou, pak udeřila cukrovka. Díky moderní léčbě má chorobu kontrolou.

Fančík se podílel mimo jiné realizaci pohádky Princezna ze mlejna I II, Rebelové a amerického velkofilmu Underworld. Hrál aktivně fotbal a měl pocit, že je ve výborné kondici.

Pak mu ale lékař na preventivní prohlídce naměřil vysokou glykemii 17. I když se Blažej Fančík léčil, jeho stav se po stresujícím období zhoršil. V diabetologické poradně mu nasadili nejmodernější léčbu pomocí gliptinů a gliflozinů.

„Díky nim se glykemie upravila a v současné době se pohybuje kolem 6,5,“ libuje si Blažej, který doufá, že se díky dobré léčbě vyhne komplikacím.

Blažej Fančík

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.