Ženy, pozor na deprese i infarkty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ženy, pozor na deprese i infarkty!

Infarkt může postihnout každého z nás...
Infarkt může postihnout každého z nás... (Profimedia.cz)

Jak jsme na tom s cukrovkou? Rozdíl mezi pohlavími; nemoc probíhá různě! Diabetes mellitus 2. typu je chronické onemocnění, které se vyskytuje u obou pohlaví. Studie i praktické zkušenosti diabetologů však ukazují, že cukrovka neprobíhá u všech pacientů stejně. Mezi muži a ženami existuje v souvislosti s touto nemocí mnoho rozdílů.

Zákeřný infarkt
Onemocnění srdce, jako je například infarkt, je u žen s diabetem také častěji smrtelné než u mužů s touto nemocí. Proč? Roli tu hraje zřejmě více faktorů. Studie uveřejněná v roce 2007 v časopise Annals of Internal Medicine uvádí, že výše uvedené rozdíly v úmrtnosti jsou způsobené jak rozdílnou fyziologií ženského a mužského organismu, tak i odlišným přístupem zdravotníků. Neznamená to nutně diskriminaci. Podle psychologů může hrát roli fakt, že lékaři jsou jednoduše řečeno více zvyklí vídat infarkty u mužů než u žen. To může vést k tomu, že když se na ně obrátí pacientka s bolestí na hrudi, nerozezní se jim v hlavě poplašný alarm hlásící možný infarkt tak rychle jako u muže se stejnými popotížemi.

Depresejen u žen
Kromě kardiovaskulárních onemocnění představují častou komplikaci diabetu i onemocnění ledvin. Ani v tomto případě nemají ženy důvod k radosti. V populaci jinak zdravých lidí postihují choroby ledvin sice více muže, ve skupině osob s diabetem jsou ale muži a ženy zasaženi tímto problémem zhruba stejně často. Zajímavý je také vzájemný vztah diabetu a deprese (jedno onemocnění může urychlit rozvoj druhého). Byl totiž popsán pouze u žen.

Doporučení pro všechny
Co tedy mají ženy dělat, aby snížily rizika komplikací? Diabetičky (ale samozřejmě i muži s cukrovkou) by měly být pečlivě sledovány a léčeny. Měly by u nich být pravidelně vyhodnocovány další rizikové faktory rozvoje onemocnění srdce, jako je vysoký krevní tlak a zvýšené hodnoty tuků v krvi. Důležitá je i snaha o správnou životosprávu, která opět prospěje oběma pohlavím.

Zprávy dobré i horší
Výzkumy potěší muže diabetiky – od roku 1970 klesá u tohoto pohlaví počet úmrtí souvisejících s cukrovkou. Poněkud znepokojující
jsou statistiky týkající se žen s diabetem. A další zjištění?
➤ Muži diabetici žijí oproti zdravým mužům v průměru o 7,5 roku méně.
➤ U žen s cukrovkou je v tomto směru rozdíl ještě výraznější, dožívají se v průměru o 8,2 roku méně než ženy bez této choroby.
➤ Když žena onemocní diabetem, vzroste u ní až šestinásobně riziko rozvoje srdečních onemocnění oproti zdravým vrstevnicím.
➤ Muži cukrovkáři jsou na rozdíl od zdravých pánů tímto rizikem ohroženější »pouze« 2–3x více.
➤ Studie také ukazují, že ženy trpící cukrovkou mají oproti stejně postiženým mužům obecně horší kontrolu hladin glukózy v krvi, jsou více obézní, mají vysoký tlak a zvýšený cholesterol.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.