Polévka je všelék! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Polévka je všelék!

Fotografie
Fotografie (internal)

Necítíte se ve své kůži? Jdou na vás podzimní chmury? Tak je zažeňte polévkou! Zahřeje, zasytí, a navíc i uzdraví. Kuřecí polévku jako všelék uznávali už středověcí lékaři.

Léčili jimi nejen nachlazení, ale i bolavou duši, lepru či hemoroidy. A přinejmenším s tím nachlazením měli pravdu. Drůbeží vývar totiž obsahuje aminokyselinu cystein, která ředí hlen a usnadňuje dýchání. Navíc je lehce stravitelný a má mnoho vitaminů a minerálů. Zkuste proto netradiční recepty na tradiční polévku.

Kuřecí s kukuřicí
Potřebujete: 1 kuřecí prsní řízek, 500 ml kuřecího vývaru, 400 g konzervované kukuřice, 2 brambory, 2 jarní cibulky, nastrouhaný čerstvý zázvor, 1 lžíci slunečnicového oleje, sůl a pepř.
Postup: Na oleji osmahněte jarní cibulku a zázvor. Zalijte vývarem, přidejte kuřecí maso, brambory nakrájené na kostičky a nechte na mírném ohni vařit. Jakmile kuře zbělá, přidejte kukuřici, polévku osolte, opepřete a ještě 2 minuty povařte.

Po italsku s kuřecími knedlíčky
Potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1¼ litru kuřecího vývaru, 1 mrkev, půl celeru, hrst nudlí, hrst baby špenátu, 3 lžíce strouhaného parmazánu.
Postup: V hrnci krátce osmahněte na oleji kostičky celeru, proužky mrkve a plátky česneku. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak vhoďte těstoviny a povařte. Asi 3 minuty před koncem vaření přidejte kuřecí knedlíčky. Odstavte, přimíchejte baby špenát a parmazán. Podle chuti dosolte a opepřete.
Na knedlíčky: 180 g mletého kuřecího masa, strouhanku, 3 lžíce parmazánu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané pažitky, 1 vejce, sůl a pepř, 2 lžíce másla.
Postup: Namleté kuřecí maso smíchejte se strouhankou, nastrouhaným parmazánem, prolisovaným česnekem, pažitkou a vejcem. Osolte, opepřete a vytvarujte menší knedlíčky, které opečete na másle na pánvi.

Další recepty najdete v tištěné verzi deníku Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.