Polévka je všelék!

Necítíte se ve své kůži? Jdou na vás podzimní chmury? Tak je zažeňte polévkou! Zahřeje, zasytí, a navíc i uzdraví. Kuřecí polévku jako všelék uznávali už středověcí lékaři.
Léčili jimi nejen nachlazení, ale i bolavou duši, lepru či hemoroidy. A přinejmenším s tím nachlazením měli pravdu. Drůbeží vývar totiž obsahuje aminokyselinu cystein, která ředí hlen a usnadňuje dýchání. Navíc je lehce stravitelný a má mnoho vitaminů a minerálů. Zkuste proto netradiční recepty na tradiční polévku.
Kuřecí s kukuřicí
Potřebujete: 1 kuřecí prsní řízek, 500 ml kuřecího vývaru, 400 g konzervované kukuřice, 2 brambory, 2 jarní cibulky, nastrouhaný čerstvý zázvor, 1 lžíci slunečnicového oleje, sůl a pepř.
Postup: Na oleji osmahněte jarní cibulku a zázvor. Zalijte vývarem, přidejte kuřecí maso, brambory nakrájené na kostičky a nechte na mírném ohni vařit. Jakmile kuře zbělá, přidejte kukuřici, polévku osolte, opepřete a ještě 2 minuty povařte.
Po italsku s kuřecími knedlíčky
Potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1¼ litru kuřecího vývaru, 1 mrkev, půl celeru, hrst nudlí, hrst baby špenátu, 3 lžíce strouhaného parmazánu.
Postup: V hrnci krátce osmahněte na oleji kostičky celeru, proužky mrkve a plátky česneku. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak vhoďte těstoviny a povařte. Asi 3 minuty před koncem vaření přidejte kuřecí knedlíčky. Odstavte, přimíchejte baby špenát a parmazán. Podle chuti dosolte a opepřete.
Na knedlíčky: 180 g mletého kuřecího masa, strouhanku, 3 lžíce parmazánu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané pažitky, 1 vejce, sůl a pepř, 2 lžíce másla.
Postup: Namleté kuřecí maso smíchejte se strouhankou, nastrouhaným parmazánem, prolisovaným česnekem, pažitkou a vejcem. Osolte, opepřete a vytvarujte menší knedlíčky, které opečete na másle na pánvi.
Další recepty najdete v tištěné verzi deníku Aha!