Přichází doba dýňová: Rady a recepty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Přichází doba dýňová: Rady a recepty

Dýně je nejen chutná, ale i zábavná pro děti.
Dýně je nejen chutná, ale i zábavná pro děti. (Profimedia.cz, EPA, ara)

Dýně jsou královnami podzimní zeleniny a v obchodech je jich v těchto dnech k dostání spousta druhů. Vyznáte se v nich? Víte, jak si mezi nimi vybrat? Tušíte, co dobrého z nich uvařit? Aha! vám poradí.

Jak a podle čeho vybrat tu správnou dýni?
Lepší jsou dýně těžké, které obsahují více dužiny. Příliš lehká dýně může být vyschlá nebo plná semínek. Zralost dýně lze rozpoznat podle suchých prasklin, které se tvoří na stonku, a také podle tvrdosti slupky.

Jak dýně nejlépe uchovávat a skladovat?
Při sklepním skladování se vyhýbejte nezralým, nahnilým a vlhkým kusům. Další variantou je výroba kompotů nebo pyré. Dýně můžete také zamrazit. Z čerstvého plodu stačí vydlabat semínka, rozkrájet ho na měsíčky, vložit do igelitových sáčků a zmrazit.

Dýňová semínka nevyhazujte
Stačí je propláchnout vodou a nechat usušit. Takto zpracovaná semínka se dají konzumovat bez dalších úprav.

Pikantní dýňová polévka
Budete potřebovat:
1 Hokaido dýni nakrájenou na kousky, 1 velký brambor, nakrájený na kousky, 1 středně velkou cibuli najemno nakrájenou, 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 200 ml kokosového mléka, 2 stroužky česneku, nasekané, 2 vrchovaté čajové lžičky kari koření, 1–2 malé červené papričky, nakrájené, trochu olivového oleje, krutony dle chuti
Postup: Ve větším hrnci osmahněte na olivovém oleji nakrájenou cibuli, chilli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte nakrájené kousky dýně Hokaido a brambory, posypte kari kořením. Minutu nebo dvě restujte. Do hrnce přilijte kokosové mléko, přikryjte poklicí a duste, dokud brambory a dýně nezměknou. Pak rozmixujte tyčovým mixérem.

Dýňové rizoto
Budete potřebovat:
400 g rýže, 100 g dýňové dužiny, 80 g másla, 100 g parmazánu, 1 cibuli, 500 ml masového vývaru, špetku soli a pepře, zelenou petrželku
Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte polovinu másla a cibuli na něm usmažte dozlatova. Mezitím nakrájejte dýni na tenké nudličky a přidejte k cibuli. Krátce opečte. Poté přilijte vývar, osolte a opepřete. Přisypte rýži. Vařte 10–14 minut na mírném ohni. Když je rýže měkká, přidejte zbytek másla, nastrouhaný parmazán a najemno nasekanou petrželku. Nechte pod pokličkou několik minut odstát, aby se chutě dobře promíchaly a dýňové rizoto podávejte.

Dýňový kompot

Dýni oloupejte, rozčtvrťe, semínka a měkkou dužinu odstraňte, pevnou nakrájejte ozdobným nožem na dílky o délce 2 cm a 1 cm široké. Dejte do mísy a zalijte octovým roztokem: 1 díl vody a 1 díl octa. Nechte ustát 24 hodin.
Druhý den svařte vodu s cukrem a přidejte kousek vanilky nebo skořice. Z dýně slijte octovou vodu a dílky po částech vařte v cukerném roztoku tak dlouho, až se stanou průhlednými. Pak je rychle vyjměte a dejet na mísu. V cukerném roztoku pak chvilku povařte na plátky nakrájený citron a šťávu ze 2 pomerančů.
Vychladlou dýni urovnejet do sklenic, zalijte vychladlým cukerným roztokem, ze kterého odstraňte skořici nebo vanilku a plátky citronu a obvyklým způsobem připravené sklenice zavařujte při 95 °C 10 minut.

Více o dýních se dočtete ZDE >>>



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.