Plody podzimu léčí: Nasbírejte si domů trochu přírody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Plody podzimu léčí: Nasbírejte si domů trochu přírody!

Podzimní plody: jejich léčivá síla vám pomůže překonat nástrahy sychravého počasí.
Podzimní plody: jejich léčivá síla vám pomůže překonat nástrahy sychravého počasí.  (Foto: ara)

Doba malin a borůvek, na kterých jsme si pochutnávali v létě, je už pryč, ale sklízet můžete dál. Podzimní plody jsou zdravé a jejich léčivá síla vám pomůže překonat nástrahy sychravého počasí.

Arónie posiluje imunitu
Plody z keře arónie posilují imunitu, pomáhají při arteroskleróze i diabetu, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak.  Cenný je obsah vitaminů, ale také bioflavonooidů,rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jodu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.
Z bobulí lze připravit sirup, víno nebo třeba marmeládu. Prospěšná je  i arónie zavařovaná, ale ještě zdravější jsou plody čerstvé. Rozmačkané s trochou medu nebo zjemněné kysanou smetanou jsou báječné.

Trnka mírní průjmy
Trnky obsahují třísloviny, cukry, pektiny, vitamin C, organické kyseliny, barviva a kyanový glykosid amygdalin. Díky vysokému obsahu tříslovin se trnky používjí při léčbě průjmových onemocnění.
Plody sbíráme na podzim (září, říjen) a ihned je sušíme, nejlépe v troubě při teplotě do 40 °C.  Z trnek je možné připravit povidla, nebo je nechat prokvasit a vyrobit ovocné víno, které chutí a rubínovou barvou tak trošku připomíná portské.


Jeřabiny zahánějí močové potíže
Jeřabiny z jeřábu sladkoplodého jsou bohaté na vitamin C (až 200 mg), karoteny, cukry, organické kyseliny, pektinové látky a zvláště velmi cenný rutin. Léčivé účinky mají plody i listy jeřábu, používají se zejména při problémech s močovým ústrojím (působí močopudně), plody k tomu ještě snižují hladinu cholesterolu.
Z jeřabin se připravují kompoty (výborné jsou třeba v kombinaci s jablky nebo hruškami), je také možné z nich vyrobit džem nebo pálenku »jeřabinku«. Pokud si chcete dopřát vitaminovou bombu, rozmačkejte hrst jeřabin s medem a jogurtem, který výraznou až ostrou chuť zjemní.

Vřes odvodňuje
Nať vřesu obsahuje spoustu nejrůznějších složek včetně tříslovin, různých kyselin a minerálních látek, které působí v močových cestách protizánětlivě a navíc močopudně. Proto pomáhá při infekci, ale také dobře odvodňuje při nejrůznějších otocích. Vhodná je též při zánětech ledvinové pánvičky, zvětšení prostaty a problémech s močovými kameny, navíc podporuje pocení a zastavuje krvácení. Nať se seřezává v době květu a suší se ve stínu uměle do teploty 45 °C.



Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.