Co umějí poklady Šípkové Růženky
Růženka se šípky zrovna nejlepší zkušenost neudělala, ale pro vás to neplatí. Nasbírejte šípky a připravte si zásobu přírodního vitaminu C na celou zimu.
Šípky nabité zdravím
Plody ukrývají spoustu účinných látek. Obsahují vysoký podíl vitaminu C, vitamin A a vitaminy skupiny B. Kromě nich také lykopen, antioxidant, který až o 45 % snižuje riziko rakoviny prostaty a o 48 % riziko srdečního infarktu. Jsou v nich také třísloviny a minerální látky, třeba hořčík či draslík.
Kdy sbírat?
V říjnu mají šípky největší obsah vitamínu C. Nesbíráme plody nedozrálé ani přešlé mrazem.
Jak skladovat?
Po nasbírání plody usušíme na suchém a dobře větraném místě, zčernalé plody vyhodíme. Po usušení je můžeme rozdrtit a pak skladujeme v dobře uzavíratelných sklenicích na tmavém místě.
Jak působí?
– posilují imunitu
– jsou dobré jako prevence infekčních onemocnění
– příznivě působí na cévy
– využívají se při léčbě různých zánětů, například dásní
– šípkový čaj pomáhá odstranit únavu
– používají se při léčbě močových cest a ledvin
– regulují činnost střev
(Pozor, u některých lidí mohou šípky vyvolat alergickou reakci.)
Jak připravit šípkový čaj?
Jednu lžičku drcených plodů zalijeme jedním šálkem vroucí vody. Po deseti minutách přecedíme přes nekovové sítko nebo plátno, abychom zachovali co největší obsah vitamínu C.
Šípková marmeláda
Šípky rozpůlíme, vyčistíme a dobře propláchneme vodou. Dusíme v kastrolu doměkka. Uvařené šípky propasírujeme jemným sítkem. Protlak zvážíme (na 1 kg protlaku připadne 1 kg cukru), přidáme cukr a pomalu přivedeme k varu. Okořeníme hřebíčkem a vaříme do zhoustnutí. Hotovým protlakem plníme malé skleničky. Hodí se k přípravě omáček, na pečení cukroví, ale i ke zvěřině nebo na chleba.