Jablečná kuchařka: 21 skvělých receptů! Zavařeniny, džemy, mošty, likéry... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 16. července 2025

Svátek slaví Luboš, zítra Martina

Jablečná kuchařka: 21 skvělých receptů! Zavařeniny, džemy, mošty, likéry...

Jablka právě dozrávají. Větve jabloní se sklánějí až k zemi a rády by se zbavily té tíhy. Jenže, co s tolika jablky? Všechna je sníst nestihneme. Ano, můžeme je zavařit.
Jablka právě dozrávají. Větve jabloní se sklánějí až k zemi a rády by se zbavily té tíhy. Jenže, co s tolika jablky? Všechna je sníst nestihneme. Ano, můžeme je zavařit. (Profimedia.cz)

Jablka právě dozrávají. Větve jabloní se sklánějí až k zemi a rády by se zbavily té tíhy. Jenže, co s tolika jablky? Všechna je sníst nestihneme. Ano, můžeme je zavařit.

V tomto článku vám tak přinášíme více než dvacet receptů na zavařování jablek a také na výrobu moštu nebo likéru. Nechte se inspirovat...

Než se pustíte do práce

Než začnete zavařovat, prázdné sklenice převařte a řádně utřete. Používejte sklenice se speciálními víčky s vlisovanou gumou. Pozor, musí být sterilní! Vždy používejte pouze zdravé a očištěné potraviny. Po zavaření pak nechte sklenice dostatečně dlouho chladnout – ideálně víčkem dolů na chladném a tmavém místě.

Dbejte na to, abyste dodržovali správný technologický postup. Vyskytneli se například na zavařenině plíseň, okamžitě celou sklenici vyhoďte. Spory plísní se totiž přenáší do všech potravin.

Vyvarujte se těchto chyb

Pečlivě zkontrolujte sklenice a víčka, stačí malá prasklinka a je zle.➤ Nálev nenaplňujte až těsně k hrdlu.

Nikdy jedny potraviny nezavařujte nadvakrát, dvojnásob to platí u opětovného zamrazování masa. Docházelo by totiž k rozkladu bílkovin a maso by bylo pro zdraví člověka nebezpečné.

Pokud zavařujete maso, nedávejte do něj cibuli. Ta totiž kvasí.

Dbejte na to, abyste po ochutnávce lžíci vždy pečlivě opláchli. Sliny totiž  způsobují kazivost.



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry