Doplňte si vitamíny, které (na podzim) chybí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Doplňte si vitamíny, které (na podzim) chybí!

Fotografie
Fotografie (internal)

Podmračená obloha, déšť a plískanice – podzimní počasí dává zabrat nejen naší psychice, ale i tělu. Aha! přináší několik rad, jak posílit imunitu a přežít následující měsíce bez kašle, rýmy a v dobré pohodě. 

Období nachlazení a nejrůznějších viróz je tu. Než ale poběžíte do lékárny pro drahé přípravky, sáhněte raději po bylinách. „Ty patřily odjakživa k základním kamenům přírodní léčby a lidi se o ně čím dál častěji zajímají,“ říká RNDr. Pavel Popov, tradiční výrobce bylinných čajů a mastí.

Vitamín A
Najdete ho v mrkvi, rajčatech, brokolici, špenátu, játrech nebo v některém ovoci, třeba v meruňkách. Z bylin se vyskytuje v rakytníku, listech kopřivy, šťovíku či smetánce. Vitamín A kromě zraku posiluje náš imunitní systém.

Vitamín B
Vitamín B obsahují sýry, ořechy, maso, vejce, brambory. Imunitě prospívá zejména vitamín B6, který také působí příznivě na paměť a pomáhá při revma,“ říká Popov. „Mnoho je ho v rakytníku, ale i v černém bezu. Z bezových květů doporučuji odvar, který mírní kašel, rozpouští hleny a pomáhá snižovat horečku.“

Vitamín C
Jednoznačně největší pomocník pro posílení imunity! Jezte citrusy, kiwi, papriku nebo kysané zelí. Můžete také vsadit na bylinkářův tip – rakytník řešetlákový! „Oranžové bobule rakytníku obsahují dokonce 10x víc vitamínu C než pomeranč,“ popisuje Pavel Popov.


Vitamín D
Zdrojem tohoto vitamínu je sluneční záření. To je nyní slabé a proto jsme více nemocní. V bylinkách ho nehledejte.  Je obsažen v tučných rybách (losos, sardinky, ústřice či krevety), »déčko« obsahuje i hlíva. Vitamín D příznivě ovlivňuje imunitu a chrání před infekčními respiračními chorobami.

Vitamín E
Najdete ho v másle, mléce, sóje, mandlích, burských oříšcích, v oleji z pšeničných klíčků a také lnicovém, olivovém nebo slunečnicovém oleji. Větší množství vitamínu E je v petrželové nati. Vitamín E je důležitý antioxidant, má pozitivní vliv na naši obranyschopnost a zlepšuje kardiovaskulární systém organismu.

Co vás zaručeně postaví na nohy
•    Vyzkoušejte bylinu klanoprašku čínskou – ta zvyšuje celkovou výkonnost organismu, odstraňuje pocity únavy a zvyšuje duševní i fyzickou aktivitu.
•    Vsaďte na echinaceu neboli třapatku nachovou, která stimuluje imunitní systém.
•    Připravte si odvar z červeného lapacha. Obsahuje bioaktivní látky, které posilují přirozenou obranyschopnost.
•    Pijte šťávu z Aloe Vera, která vás výborně očistí zevnitř. A ještě podporuje zdravé trávení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.