Zdravě a hlavně levně: Osvěžující domácí sirupy z máty, bezu i jehličí! Recepty uvnitř
Chcete uchovat sílu i chuť čerstvých bylinek a servírovat osvěžující i léčivé nápoje i jindy, než v sezoně? Pak přichází vaše chvíle. Připravte si sirupy, které jsou zdravé, chutné, domácí… A to se počítá.
Sirup z květů černého bezu
Budete potřebovat:
15 – 20 bezových květů
½ l vody
1 kg cukru na přípravu
Postup: Utržené bezové květy dobře oklepeme (zbavíme je tak případných nečistot) a odstraníme silné stopky. Cukr na přípravu sirupu rozpustíme v horké vodě. Povaříme, až je roztok čirý, květy jím zalijeme a necháme v cukerném roztoku stát v chladu 48 hodin. Sirup přecedíme, nalijeme do sterilních lahví, dobře uzavřeme a uskladníme v chladu. Pro delší trvanlivost sirup před plněním uvedeme na 3 minuty do varu.
Ředíme v poměru 1 : 6 (1 díl sirupu + 6 dílů vody). Po otevření skladujeme v chladničce a rychle spotřebujeme.
Sirup z jehličí
Budete potřebovat:
0,7 l vody
1 kg cukru na přípravu sirupu
mladé konce větviček smrku a borovice
Postup: Ve vodě za stálého míchání rozpustíme cukr na přípravu sirupu. Opláchnuté mladé výhonky větviček jehličin napěchujeme po vrstvách do sklenic o objemu cca 7 decilitrů tak, že je postupně přeléváme vlažným cukrovým sirupem. Necháme odstát na světlém místě (například na okně) 5 dní. Potom směs slijeme, přitom nezapomeneme z jehličí vymačkat i macerát, a necháme přejít varem. Teplý sirup naléváme do lahví.
Mladé výhonky větviček smrku a borovice obsahují vellké množství vitaminu C, vitamin A, chlorofyl a silice. Mají v sobě tyrosin, který snižuje stres, zároveň zlepšuje náladu, potlačuje chuť k jídlu (následně tedy na sobě máme méně tuku) a podporuje činnost štítné žlázy.
Mátový sirup
(speciálně pro milovníky mojita)
Budete potřebovat:
1 velký svazek máty
1 kg cukru na přípravu sirupu
¾ l vody
Postup: Mátu rozebereme na lístky a zbavíme silných stopek. Cukr na přípravu sirupu rozpustíme v horké vodě. Roztok vaříme, dokud není čirý, a zalijeme jím mátové lístky. Necháme 48 hodin v cukerném roztoku na chladném místě. Potom sirup přecedíme přes jemné sítko, naplníme do sterilizovaných lahví, dobře uzavřeme a skladujeme na chladném místě. Pro delší trvanlivost sirup před naplněním 3 minuty povaříme.
Ředíme v poměru 1 : 6 (1 díl sirupu na 6 dílů vody). Po otevření skladujeme v ledničce a rychle spotřebujeme.