Největší lákadlo pro turisty? Třímetrová zeď uprostřed pláže! To nepochopíte... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší lákadlo pro turisty? Třímetrová zeď uprostřed pláže! To nepochopíte...

Fotografie
Fotografie (internal)

Italský Terst láká na na jedinou pláž s plovárnou v Evropě, která již více než 100 let dodržuje přísné rozdělení na mužskou a ženskou část oddělenou zdí vysokou tři metry. Vstupné činí jedno euro a zájem je obrovský, zvláště mezi ženami, píše agentura APA.

Bílá zeď na pláži byla postavena v době Habsburků, v roce 1906, aby se zabránilo "jednání proti slušnosti", uvedl italský list Il Giornale. Zeď končí ve vodě a za ní pokračuje provaz. V minulosti se objevilo několik snah o zrušení zdi, vždy to však narazilo na velký odpor. Nyní se na tento unikát, který navštívil i spisovatel James Joyce, jezdí dívat turisté z celého světa a město jej nechalo i s přilehlými budovami v roce 2009 zrestaurovat za 300.000 eur.

Přísná pravidla rozdělení se netýkají pouze dětí do 12 let. Ty bez ohledu na pohlaví mohou jít na pláž s matkou a zdarma, od 12 let však chlapci musí na část určenou pro pány. Návštěvnost dámské části je také zhruba dvojnásobná ve srovnání s pánskou, v sezoně se zde dá napočítat až 2500 návštěvníků.

Pláž je mezi místními známá také jako Pedocin, což v místním dialektu znamená blecha. Podle pověsti tuto pláž využívali vojáci císaře Františka Josefa, aby se vykoupali a zbavili blech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.