Unikátní objev českých vědců: Růst nádorů se dá zastavit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Unikátní objev českých vědců: Růst nádorů se dá zastavit!

Profesor Jiří Neužil.
Profesor Jiří Neužil. (Foto: Aha! - ara)

Čeští vědci zjistili, jak je možné zastavit růst nádorů!

K tomu, aby se rakovinné buňky mohly extrémně rychle množit a překonávat obranné mechanismy těla, »vysávají« energii ze zdravých buněk. Získávají ji z mitochondrií, což jsou energetická centra v buňkách, jakési »mikroelektrárny« zodpovědné za tvorbu energie. Mitochondrií může být v buňce i několik set.

Za průlomový považuje tým českých, australských a novozélandských odborníků pod vedením profesora Jiřího Neužila z Akademie věd ČR objev, že mitochondrie mohou samy přecházet z buňky do buňky, a tím umožnit vznik nového nádoru. To dosud nikdo nezjistil.

„Ukazuje se, což zatím nebylo zcela jednoznačné, že energie vytvářená pomocí mitochondrií má zásadní vliv na to, aby maligní (rakovinné, pozn. red.) buňky mohly vytvářet nádor,“ uvedl Neužil. Znamená to, že pomocí nových léků by bylo možné »zaútočit« na mitochondrie rakovinných buněk, a tím potlačovat nádory. Výzkum funkce nádorové buňky, který by mohl přispět k léčbě rakoviny, zveřejnil prestižní časopis Cell Metabolism.

Autor:  wer

Přečtěte si
anezat
29. 1. 2015 • 16:14

Děkuji za článek o skutečných celebritách. Bravo!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.