Lexikon Potravin. 6.díl: Jak se má jíst zelí!

Zelí bylo už ve starém Římě velmi ceněnou potravinou. Aby ne!
Je to levná, chutná a přitom na zdraví prospěšné látky velmi bohatá zelenina. Kromě nejběžnějšího hlávkového zelí je u nás k dostání zelí čínské a pekingské. Jaký je mezi nimi rozdíl? A jak se která odrůda používá?
3 rady jak vařit zelí
1. Při vaření či dušení zpočátku nepřikrýváme hrnec pokličkou, aby se mohly uvolnit zapáchající látky obsažené v zelí.
2. Pokud dusíme červené zelí, přidáme k němu trochu octa, aby si zachovalo výraznou barvu.
3. Pokud připravujeme zelné závitky, je nutné zelné listy nejprve spařit, případně vyříznout tuhý košťál, aby se s listy lépe pracovalo.
Víte, že...
- Zelí obsahuje vysoký podíl vitamínu C, železa a betakarotenu. Proto by ho měli konzumovat lidé trpící chudokrevností a těhotné ženy.
- Chrání organismus před vznikem rakoviny a posiluje jeho obranyschopnost.
- Pití syrové zelné šťávy také pomáhá při žaludečních vředech.
- Nejlepší je zelí syrové nebo kysané – kyselina mléčná, která při kvašení vzniká, dělá dobře střevní mikroflóře.
- Ze zelí lze také připravit obklad na bolavé klouby – velké krajní listy rozválejte válečkem a pak je dejte ohřát nad páru nebo do mikrovlnné trouby. Nahřáté listy přiložte na bolavý kloub a oviňte obinadlem. Nechte asi 15 minut působit.
Příště: Fazole