Lexikon Potravin. 4.díl: Vybíráme česnek!

Která surovina patří v kuchyni mezi ty nejcennější? Mnozí správně odpoví, že česnek. Nejenže dodá jídlu chuť a říz, ale především má velmi příznivé účinky na naše zdraví.
Ovšem není česnek jako česnek. Je nějaký rozdíl mezi bílým a růžovým česnekem? A co je vlastně česnek medvědí? To vám prozradíme v dalším díle našeho seriálu...
Víte, že česnek...
- Příznivě ovlivňuje činnost srdce, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak, zlepšuje i krevní oběh. Je skvělou prevencí proti rakovině!
- Pomáhá proti kašli, zánětu průdušek a bolestem v krku. Pokud si chcete připravit léčivý prostředek, rozmačkejte stroužek česneku a smíchejte ho v šálku horké vody s lžičkou medu a lžičkou citronové šťávy. Užívejte třikrát denně.
- Příznivě také ovlivňuje trávení – po jídle vždy užívejte rozmačkaný stroužek česneku rozmíchaný v teplém mléce.
- Působí jako protijed při otravách alkoholem.