Lexikon Potravin. 1.díl: Vyznejte se v cibuli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Lexikon Potravin. 1.díl: Vyznejte se v cibuli!

Bez cibule se žádná kuchařka neobejde.
Bez cibule se žádná kuchařka neobejde. (Profimedia.cz)

Také se vám občas stává, že přijdete do obchodu s potravinami a nevíte, co si vybrat?

Jaká zelenina, jaké těstoviny či jaké maso bude nejvhodnější pro přípravu jídla, na které máte chuť? Právě pro vás je tu náš malý rádce. Dnes začneme něčím zdánlivě tak obyčejným, jako je cibule. Která se hodí pod maso, a která lépe ochutí nádivku?

Jak ji krájet

Pokud cibuli nakrájíme rychle a ostrým velkým nožem, ani nezapláčeme. Profesionálové cibuli rozkrojí napolovic, oloupají a pak ji nedokrajují až ke kořenu.

Cibule se tak při krájení nerozpadá. Při krájení na kolečka se zase doporučuje neodřezávat kořen cibule. Budete mít za co cibuli přidržovat, až se budete blížit ke konci.

Cibule

Víte, že cibule...

  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Zamezuje tvorbě krevních sraženin.
  • Je dobrá na omrzliny. Postižená místa potřete rozkrojenou syrovou cibulí.
  • Může snížit mírně zvýšenou teplotu. Stačí, když jednu cibuli vložíte na 40 minut do rozpálené trouby a pak z ní vymačkáte šťávu, kterou smícháte s medem (poměr 1:1). Užívejte pak každé dvě hodiny dvě čajové lžičky až do chvíle, kdy horečka zmizí.
  • Rozpouští hleny při kašli. Cibulová šťáva je proto doporučovaným lékem při chrapotu a nachlazení.

Zítra: Rajčata


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.