Lexikon Potravin. 1.díl: Vyznejte se v cibuli!

Také se vám občas stává, že přijdete do obchodu s potravinami a nevíte, co si vybrat?
Jaká zelenina, jaké těstoviny či jaké maso bude nejvhodnější pro přípravu jídla, na které máte chuť? Právě pro vás je tu náš malý rádce. Dnes začneme něčím zdánlivě tak obyčejným, jako je cibule. Která se hodí pod maso, a která lépe ochutí nádivku?
Jak ji krájet
Pokud cibuli nakrájíme rychle a ostrým velkým nožem, ani nezapláčeme. Profesionálové cibuli rozkrojí napolovic, oloupají a pak ji nedokrajují až ke kořenu.
Cibule se tak při krájení nerozpadá. Při krájení na kolečka se zase doporučuje neodřezávat kořen cibule. Budete mít za co cibuli přidržovat, až se budete blížit ke konci.
Víte, že cibule...
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
- Zamezuje tvorbě krevních sraženin.
- Je dobrá na omrzliny. Postižená místa potřete rozkrojenou syrovou cibulí.
- Může snížit mírně zvýšenou teplotu. Stačí, když jednu cibuli vložíte na 40 minut do rozpálené trouby a pak z ní vymačkáte šťávu, kterou smícháte s medem (poměr 1:1). Užívejte pak každé dvě hodiny dvě čajové lžičky až do chvíle, kdy horečka zmizí.
- Rozpouští hleny při kašli. Cibulová šťáva je proto doporučovaným lékem při chrapotu a nachlazení.
Zítra: Rajčata