Lexikon Potravin. 3.díl: Vše o bramborách

Mnozí nad nimi ohrnují nos – vždyť jsou to jen obyčejné brambory. Ale to je velká chyba!
Brambory patří k nejpoužívanějším potravinám na světě! Existuje celá řada druhů brambor, které se dělí podle různých kritérií. Pro použití v kuchyni je však důležité hlavně rozdělení brambor k jednotlivým varným typům. Dnes vám je představíme a jako bonus vám ukážeme i dva »příbuzné« brambor.
Víte, že brambory...
- Obsahují velké množství sacharidů, bílkovin a vlákninu, také jsou zdrojem vitaminu C a draslíku. Pomáhají proti zažívací potížím, při chronické únavě a chudokrevnosti.
- Zelené a naklíčené hlízy obsahují alkaloidy zvané chakonin a solanin, konzumace nadměrného množství těchto alkaloidů může vyvolat nevolnost až otravu, proto by se ani nazelenalé brambory neměly konzumovat.
- Šťáva ze syrových brambor se používá při léčbě žaludečních vředů a onemocnění kloubů – půl sklenky vymačkané bramborové šťávy smícháme s medem nebo s jablečnou šťávou (kvůli chuti) a pijeme až 4x denně po dobu jednoho měsíce.
- Vývar z bramborových slupek se v lidovém léčitelství používá při léčbě vysokého tlaku.
Jak nakupovat brambory?
Podle druhu pokrmu najdeme správný varný typ brambor. Zkontrolujeme, zda hlízy nejsou mechanicky poškozené a nahnilé, nebo zelené či naklíčené, případně zda nejsou namrzlé – to poznáme tak, že do hlízy rýpneme nehtem. Když necítíme odpor, může být brambor znehodnocen mrazem.