Lexikon Potravin. 2.díl: Jak si vybrat rajčata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lexikon Potravin. 2.díl: Jak si vybrat rajčata!

Rajčata nesmějí v kuchyni chybět. Jsou velmi zdravá.
Rajčata nesmějí v kuchyni chybět. Jsou velmi zdravá. (Profimedia.cz)

Rajčata přišla do Evropy až se zámořskými výpravami v 16. století.

O to větší oblibě se však v současné době těší. Aby ne! Jsou chutná a velmi zdravá! V našich obchodech můžeme narazit na různé druhy rajčat. Dnes vám poradíme, jak se v nich vyznat.

Jak je správně oloupat?

Pro přípravu teplých jídel často potřebujeme rajčata zbavit slupky. Jak na to?

  • 1. Do nádoby si připravíme vroucí vodu.
  • 2. Rajče na špičce zlehka nařízneme do kříže.
  • 3. Pak ho ponoříme do horké vody asi na půl minuty.
  • 4. Pak rajče vytáhneme a ihned stáhneme slupku.

Víte, že rajčata...

  • Mají nízkou energetickou hodnotu, proto se hodí při redukční dietě.
  • Obsahují látku biotin, která prospívá pokožce, vlasům i nehtům, a další zdraví prospěšné látky, jako jsou vitaminy C, B, E a K a kyselina listová.
  • Působí proti infekcím, zlepšují činnost srdce a chrání sliznice v celém těle.
  • Zlepšují náladu a posilují spánek.
  • Pokud nejsou zcela zralá, měla by se nechat dojít při pokojové teplotě. V lednici ztrácejí své aroma.
  • Mohou vyvolat alergii nebo migrénu (pokud jsou nezralá).

Rajčata

Přečtěte si
winterfreshka
26. 1. 2011 • 16:24

Podstatně více-lykopen,karoten,antioxidanty a další prospěšné látky a minerály,tohle info bych tipovala na 3.třídu ZŠ .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.