Lexikon Potravin. 2.díl: Jak si vybrat rajčata!

Rajčata přišla do Evropy až se zámořskými výpravami v 16. století.
O to větší oblibě se však v současné době těší. Aby ne! Jsou chutná a velmi zdravá! V našich obchodech můžeme narazit na různé druhy rajčat. Dnes vám poradíme, jak se v nich vyznat.
Jak je správně oloupat?
Pro přípravu teplých jídel často potřebujeme rajčata zbavit slupky. Jak na to?
- 1. Do nádoby si připravíme vroucí vodu.
- 2. Rajče na špičce zlehka nařízneme do kříže.
- 3. Pak ho ponoříme do horké vody asi na půl minuty.
- 4. Pak rajče vytáhneme a ihned stáhneme slupku.
Víte, že rajčata...
- Mají nízkou energetickou hodnotu, proto se hodí při redukční dietě.
- Obsahují látku biotin, která prospívá pokožce, vlasům i nehtům, a další zdraví prospěšné látky, jako jsou vitaminy C, B, E a K a kyselina listová.
- Působí proti infekcím, zlepšují činnost srdce a chrání sliznice v celém těle.
- Zlepšují náladu a posilují spánek.
- Pokud nejsou zcela zralá, měla by se nechat dojít při pokojové teplotě. V lednici ztrácejí své aroma.
- Mohou vyvolat alergii nebo migrénu (pokud jsou nezralá).