Lexikon Potravin. 9.díl: Nebojte se luštěnin
Zatímco fazole a čočka jsou u nás jako doma, k ostatním luštěninám si teprve hledáme cestu. Třeba takový hrášek, který používáme maximálně ve sterilované podobě.
A co teprve cizrna a sójové boby! Pojďme si tyto chutné a zdraví prospěšné plodiny představit...
Víte, že...
- Hrách obsahuje spoustu bílkovin, vitaminů, minerálů a nukleových kyselin. Je tak prospěšný pro naše mentální zdraví, krevní oběh, pomáhá k pěkné pleti a lesklým vlasům.
- Není třeba zavrhovat mražený hrášek – bývá zpracován bezprostředně po sklizni, a tak jsou jeho chuť i struktura plně zachovány.
- Cizrna má velmi málo tuku a téměř žádný cholesterol. Je vhodná pro těhotné ženy, vysoký obsah kyseliny listové prospívá plodu.
- Dále je cizrna zdrojem vitaminu E, vápníku, železa a fosforu. Obsahuje také antioxidanty zpomalující proces stárnutí.
- Také sója obsahuje řadu zdraví prospěšných látek – blahodárně působí na nervovou soustavu, trávení a pomáhá při revmatických onemocněních a osteoporóze.
- Nedoporučuje se ale k pravidelné konzumaci těhotným ženám, kojencům a párům plánujícím početí, protože obsahuje látky, které snižují plodnost a mohou poškodit organismus miminka.