Lexikon Potravin. 9.díl: Nebojte se luštěnin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lexikon Potravin. 9.díl: Nebojte se luštěnin

Čerstvý hrášek je samozřejmě nejzdravější, ale dobře chutná i ten mražený.
Čerstvý hrášek je samozřejmě nejzdravější, ale dobře chutná i ten mražený. (Profimedia.cz)

Zatímco fazole a čočka jsou u nás jako doma, k ostatním luštěninám si teprve hledáme cestu. Třeba takový hrášek, který používáme maximálně ve sterilované podobě.

A co teprve cizrna a sójové boby! Pojďme si tyto chutné a zdraví prospěšné plodiny představit...

803945:gallery:true:true

Víte, že...

  • Hrách obsahuje spoustu bílkovin, vitaminů, minerálů a nukleových kyselin. Je tak prospěšný pro naše mentální zdraví, krevní oběh, pomáhá k pěkné pleti a lesklým vlasům.
  • Není třeba zavrhovat mražený hrášek – bývá zpracován bezprostředně po sklizni, a tak jsou jeho chuť i struktura plně zachovány.
  • Cizrna má velmi málo tuku a téměř žádný cholesterol. Je vhodná pro těhotné ženy, vysoký obsah kyseliny listové prospívá plodu.
  • Dále je cizrna zdrojem vitaminu E, vápníku, železa a fosforu. Obsahuje také antioxidanty zpomalující proces stárnutí.
  • Také sója obsahuje řadu zdraví prospěšných látek – blahodárně působí na nervovou soustavu, trávení a pomáhá při revmatických onemocněních a osteoporóze.
  • Nedoporučuje se ale k pravidelné konzumaci těhotným ženám, kojencům a párům plánujícím početí, protože obsahuje látky, které snižují plodnost a mohou poškodit organismus miminka.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.