Lexikon Potravin. 7.díl: Jak vařit fazole!

Luštěniny by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět.
Třeba takové fazole. Obsahují velké množství vlákniny, která zlepšuje trávení, a také spoustu železa a dalších látek prospěšných zdraví. A hlavně v kuchyni se s nimi dá doslova čarovat...
Víte, že...
- Syrové fazole jsou zdraví škodlivé, obsahují jedovaté bílkoviny toxalbuminy, které se rozkládají varem, proto před konzumací musíme fazole vařit.
- Fazole je třeba před vařením namočit nejméně na 8 hodin do vody – při vaření pak rychleji změknou. Pokud vodu po namočení slijete, zbavíte fazole zčásti látek, které způsobují nepříjemné nadýmání.
- Solit se mají fazole až na konci vaření – sůl zabraňuje luštěninám dobře změknout.
- Díky obsahu vitaminů a minerálů pomáhají léčit choroby jater, ledvin a močového ústrojí. Také omlazují buňky, posilují srdce a krevní oběh.
- Konzervované fazole jsou sice jednodušší na přípravu než fazole sušené, obsahují ale velké množství soli. Proto je dobré je před přípravou propláchnout studenou vodou.