Lexikon Potravin. 5.díl: Okurky poslouží kráse

Okurky k nám přišly z jižní Asie až v 16. století. Brzy však ovládly především lidovou medicínu.
Plátky okurky totiž spolehlivě ochladí spáleniny od sluníčka, zklidní bolavé oči a podrážděnou pokožku. V kuchyni však mají své místo. Které okurky jsou nejlahodnější? A které jsou vhodné k tepelnému zpracování?
Víte, že okurky...
- Je nejlepší konzumovat je syrové, neloupané, jen omyté v horké vodě. Pokud okurku potřebujeme oloupat a nakrájet, používáme pouze škrabky a nože z nerez oceli. S ostatními kovy by okurky neměly přijít do styku. Na podávání pak používáme dřevěné, plastové či skleněné nádoby a nástroje.
- Pomáhají při hubnutí a pročišťují organismus. Namíchejte si pročišťující nápoj – v odšťavňovači si připravíme šťávu z okurky, mrkve a červené řepy. Smícháme a v průběhu dne vypijeme.
- Povzbuzují činnost ledvin, působí močopudně a mírně projímavě.
- Tenké plátky okurky je dobré přikládat na unavené a oteklé oči, které zklidňují. Vymačkaná šťáva posiluje i pružnost vlasů.
Recept na okurkovou pleťovou masku
Polovinu okurky pečlivě omyjeme, nastrouháme najemno a přidáme 3 lžíce zakysané smetany. Přidáme 3 lžičky lněných semínek a vše rozmixujeme. Masku naneseme na vyčištěnou pleť a necháme působit 15 minut.