Medici ukradli mrtvolu, rozpitvali ji a pohodili v lese! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Medici ukradli mrtvolu, rozpitvali ji a pohodili v lese!

Těla se nejspíš zbavili po pitvě medici.
Těla se nejspíš zbavili po pitvě medici. (Profimedia.cz)

Parta školáků si roku 1968 vyrazila do lesa zvaného Roubův kopec nedaleko České Třebové. Chtěli hledat tehdy populární »samorosty«, našli však lidskou kostru.

Když se kluci snažili vytrhnout zajímavě tvarovaný kořen vyčnívající ze země, odkryli ostatky pohřbené v mělkém hrobě. Zvláštní bylo, že tělo kdosi pohřbil ve velmi prudkém srázu. Znalci odhadli, že kosti jsou zhruba padesát let staré. Šlo o mladého muže vysokého asi 160 cm, což byla na počátku dvacátého století běžná výška. Mohlo jít o oběť nějakého trestného činu?

Zajímavým faktem bylo, že podle stop na kostech tělo někdo odborně pitval. Kosti lební klenby byly odděleny od lební spodiny naprosto hladkým řezem. Navíc chyběla hrudní kost, která se při pitvě vyjímá. Detektivové stanovili dvě verze událostí. Před padesáti lety mohlo na Roubově kopci dojít k pitvě v terénu. Proč by pak ale nebožtíka řádně nepohřbili na hřbitově?

Navíc takovou událost by si nejspíš i po letech někdo pamatoval. Pravděpodobnější se tedy jeví teorie, že šlo o tělo, kterého se po pitvě zbavili medici. Dříve se totiž mrtvoly relativně často kradli z márnic či krypt, protože jich byl na fakultních pitevnách nedostatek. Poté, co tělo rozpitvali, odklidili ho do lesního hrobu. Totožnost mrtvého nebyla nikdy odhalena…

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.