Pravda o filmu Habermannův mlýn: Mlynář zemřel úplně jinak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Pravda o filmu Habermannův mlýn: Mlynář zemřel úplně jinak!

Snímek z filmu Habermannův mlýn
Snímek z filmu Habermannův mlýn (Bontonfilm)

Příběh o vraždě mlynáře Huberta Habermanna na sklonku druhé světové války se stal slavným díky filmovému zpracování režiséra Juraje Herze z roku 2010. Jak to ale bylo doopravdy?

Hubert Habermann byl bohatý majitel mlýna a pily v obci Bludov na Šumpersku. Pocházel ze smíšeného česko-německého manželství, měl však německou národnost. Stejně na tom byla i jeho manželka Aurélie. Během okupace se podle svědků choval k českým zaměstnancům v zásadě slušně a nebyl členem žádné nacistické organizace.

Ve filmu Habermannův mlýn ho těsně před osvobozením zlynčovala skupina nesnášenlivých Čechů, kteří toužili po jeho majetku. Skutečnost však byla o něco prozaičtější. Když mlynáře 7. května 1945 vedla dvojice revolučních gardistů k výslechu u »lidového soudu«, dohonil je opilý místní holič Jiří Pazour, vytáhl zbraň a Habermanna zastřelil. Motivem byly nejspíš msta a vztek. Oba muži hráli rádi karty, často i spolu – mlynář Habermann dobře a vyhrával, holič Pazour špatně a přišel o své úspory.

Tělo zavražděného hodil Jiří Pazour do řeky. Údajně ho vylovili místní a zakopali bez pohřbu kdesi na břehu. Holič byl sice zadržen a strávil dva měsíce ve vyšetřovací vazbě, nakonec byl ale propuštěn bez trestu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.