Manželovi vrazila do hlavy jehlu! Umíral v bolestech měsíce... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Manželovi vrazila do hlavy jehlu! Umíral v bolestech měsíce...

Fotografie
Fotografie (internal)

Tchyně jako z noční můry – taková byla Františka Charvátová z Brna. Dceru nutila, aby manžela podváděla. Nakonec si na zetě dokonce najala vraha. A nebyl to její první zločin. Vlastnímu muži vrazila do hlavy jehlu a nechala ho zemřít v ústavu pro choromyslné.

Když si kapitán československé armády Karel Hanika bral v červnu 1921 devatenáctiletou Hildu Charvátovou, netušil, jaké utrpení ho čeká. Matka nevěsty Františka Charvátová se sňatkem nesouhlasila. Františka si jako porodní asistentka žila na vysoké noze, protože většina jejích příjmů pocházela z ilegálních potratů prováděných bohatým dámám. Dceru Hildu jako kuplířka navíc nabízela členům brněnské smetánky jako dárek za nejrůznější úsluhy a nepřestala ani poté, co se Hilda vdala.

Nakonec ji přesvědčila, že se svého muže musí zbavit. Krásná Hilda svedla svého bratrance osmnáctiletého Jana Veselého. Uvěřil, že Hanika Hildu týrá, a 3. září 1923 ho zastřelil. Po dopadení četníkům přiznal, že ho k vraždě navedla Charvátová se svou dcerou. Kriminalisté pak znovu otevřeli i případ podezřelé smrti manžela Františky z roku 1913. Patolog odhalil, že měl muž v hlavě zaraženou jehlu.

Ta mu způsobovala mučivé bolesti a skončil v ústavu pro choromyslné, kde záhy zemřel. Podle soudu ale neexistoval důkaz, že mu jehlu do hlavy zapíchla právě Charvátová. Vražda Karla Haniky však bylo něco jiného. Hilda byla odsouzena k trestu smrti, který odvolací soud změnil na 15 let vězení. Františka dostala 20 let a vykonavatel vraždy Jan Veselý jen tři roky, podle tehdejších zákonů nebyl totiž plnoletý.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.