Bílého koně pohřbili
 v dětském táboře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bílého koně pohřbili
 v dětském táboře!

Kostra muže byla nalezena až později.
Kostra muže byla nalezena až později. (PČR)

Počátek devadesátých let minulého století byl u nás ve znamení divokého rozvoje soukromého podnikání. Na přeměně společnosti se ale chtěla přiživit i řada podvodníků. Oblíbeným trikem byl odběr zboží na fakturu, za které však prodejce nikdy nedostal zaplaceno. Fakturantem byl obvykle nějaký bezdomovec neboli bílý kůň. A nešlo o žádné klidné »povolání«, úmrtnost bílých koní byla vysoká…

V říjnu 1993 našel zemědělec v jímce u pole nedaleko Vysokého Mýta mrtvolu neznámého muže. V hlavě mrtvoly zel průstřel a tělo kdosi zatížil, aby nevyplavalo. V červenci 1994 si malí táborníci ve Vernéřovicích na Broumovsku stěžovali, že v jedné z chatek je nesnesitelný zápach. Pod podlahou pak vedoucí objevili rozkládající se tělo. Roztříštěná lebka i laikovi napovídala, že příčinou smrti byly údery do hlavy.

Policisté nejprve netušili, že spolu oba případy souvisí. Mrtvý z jímky se jmenoval Michal M. (†20) a nešťastník nalezený v areálu letního tábora Jaroslav M. (†40). Oba byli členové gangu, který vedl Rom Roman F. Zločineckou skupinu ale začal Michal M. ohrožovat svou naivitou. O »obchodech« bez zábran mluvil i se známými v hospodě. Jaroslavovi M. se zase stalo osudným, že vyžadoval stále větší podíl z peněz získaných podvodem.

Jeho kumpáni ho vylákali do objektu nepoužívaného dětského tábora, utloukli kladivem a pohřbili pod podlahou jedné z chatek. Vrahové měli smůlu. Nečekali, že se zátěž na těle Michala M. uvolní a že se tábor, kde byl pohřbený Jaroslav M., začne znovu používat. Šéf gangu Roman F. dostal u soudu trest 24 let. Jeho dva kumpáni po 15 letech.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.