Zloděje pomohli chytit občané | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zloděje pomohli chytit občané

Z dalekého Gottwaldova jeli krást až do Mladé Boleslavi.
Z dalekého Gottwaldova jeli krást až do Mladé Boleslavi.  (Ilustrační foto ara)

Dva mladíci z tehdejšího Gottwaldova, nyní Zlína, se v roce 1967 prostě rozhodli nepracovat. Místo toho se vydali na cestu zlodějen a vloupaček. Přitom první z nich F. D. (18) byl sotva úředně dospělý, druhý J. M. (17) dokonce ještě mladistvý.

Pořídili si za účelem nočních krádeží motocykl, na kterém jezdili a kterým z místa činu odváželi ukradené věci. Cílili hlavně na uzamčené restaurace, prodejní stánky a obchody. Kdo by si myslel, že mladíci je vykrádali jen v rodném městě, velmi by se mýlil. Akční rádius měli neskutečně široký – patřila do něj střední i jižní Morava, ale rovněž střední, severní i jižní Čechy a pobertové neváhali za vloupačkou vyrazit z rodného města také na západní Slovensko.

Konec řádění F. D. a J. M. učinila bývalá Veřejná bezpečnost počátkem září zmíněného roku, a jak uvedl 4. září denní tisk, stalo se tak za účinné spolupráce s pozornými občany. Když kauzu dostali na stůl vyšetřovatelé VB, nestačili se divit, co časem zjistili. Chmatácké duo totiž kradlo na Zlínsku, v Olomouci, Hodoníně, Mladé Boleslavi, Liberci, Jičíně, Mělníku, Benešově, Českých Budějovicích, ve slovenské Trnavě i jinde. Teď je čekal soud a basa.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.