Před strážníkem simuloval pomatenost | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Před strážníkem simuloval pomatenost

Zloděj prodal i ukradený snubní prsten.
Zloděj prodal i ukradený snubní prsten. (Ilustrační foto ara)

Když jeden pražský c. k. policejní strážník v prosinci 1910 potkal na ulici Jana V. (20), zůstal v údivu stát. Mladík se totiž choval jako duševně chorý. Muž zákona ho proto raději předvedl na strážnici. A tam se ukázalo, že policii padl do rukou hledaný zloděj.

Podle deníku Lidové noviny z 29. prosince uvedeného roku se 3. prosince konala ve Velké Bystřici u Olomouce oslava jmenin paní hostinské Š. Když se ve tři ráno hosté rozešli, účastník sešlosti Jan V., občas v hostinci vypomáhající, ležel v opilosti na ulici. Pak vstal, vypáčil okna lokálu, vnikl dovnitř, nožem si otevřel pokladnu, odkud vzal všechny peníze, a ze zásuvky ukradl i snubní prsten. Škoda činila 1300 rakousko- uherských korun.

To všechno vypověděl Jan V. na pražské policejní služebně. Při osobní prohlídce měl u sebe pouhých šest korun... Ze svého trestného skutku se zodpovídal před krajským soudem v Olomouci. Tam doznal, že po krádeži ve Velké Bystřici odjel vlakem do Brna, kde si koupil šaty a tři dny hýřil. Pak se vydal do Prahy a tam prodal »pod rukou« odcizený snubní prsten paní Š., a to za osm korun. Soud Jana V. poslal na deset měsíců do těžkého žaláře, jednou týdně zostřeného postem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.