Vraha prozradil šátek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Vraha prozradil šátek

Peníze ukryté v šicím stroji lupič nenašel.
Peníze ukryté v šicím stroji lupič nenašel. (Ilustrační foto ara)

Ve slovenské Nitře byla počátkem března 1924 zavražděna starší žena příjmením Kolenatá (†65), a to ve svém bytě. Byla navíc oloupena o šperky. Peníze ukryté v šicím stroji ani vkladní knížky na 12 000 Kč vrah nenašel. O mordu informoval denní tisk 5. března zmíněného roku.

Oběť, příležitostná vykladačka z karet, se netěšila právě valné pověsti, spíš naopak. Její podnájemnice upozornila policii na jistou Giselu Lukáčikovou z Veľkých Topoľčan, jež by mohla o zločinu něco vědět. Četnickému nadporučíku Teichmannovi se podařil husarský kousek. Přinesl s sebou na domovní prohlídku u Lukáčikové šátek nalezený u mrtvoly. Ten nenápadně upustil na podlahu.

Šátek zvedla malá Helenka s tím, že patří její sestře Gisele. Následoval výslech rodiny, která při něm prozradila Jozefa Safka, Giselina milence. Toho pak policie zatkla. Safko se k vraždě v Nitře přiznal. Vypověděl, že si chtěl u Kolenaté nechat vyložit karty, ta ho ale odkázala na jindy. Poté ji udeřil železnou holí do hlavy. Když upadla a křičela, ucpal jí ústa šátkem a dobil ji holí. Poté prohledal byt, kde našel jen 65 Kč, zlaté hodinky a stříbrnou jehlici. Z Nitry odjel vlakem do Piešťan a odtud do Bratislavy. Tam byl zatčen.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.