Prostě nenapravitelná zlodějka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Prostě nenapravitelná zlodějka

Zlodějka ukradla drahé šperky.
Zlodějka ukradla drahé šperky. (Ilustrační foto ara)

Jistá Anna H. z Plzně, častokrát stíhaná a taky patřičně trestaná, byla pověstnou zlodějkou. Jen co si odpykala trest, hned zase vyrazila krást. Tak třeba 29. května 1909 vlezla otevřeným oknem do bytu bednáře T. a pak zmizela s větším množstvím rodinných šperků.

O případu psal týdeník Český západ o pět dní později pod titulkem Nenapravitelná. Uvedl, že v té době neznámý pachatel krádeže vlezl do bytu manželů T. v Otakarových sadech oknem ze dvora a ze skříně ukradl skvosty za 400 rakousko-uherských korun. Způsobená škoda byla převeliká. Pro představu dnešních čtenářů – vejce tehdy přišlo na čtyři až šest haléřů, kilo brambor na pět haléřů, litr vína na 60 až 80 haléřů a kilo másla stálo něco přes dvě koruny.

„Úsilovným pátráním podařilo se místní policii vypátrati pachatelku v osobě častokráte trestané zlodějky Anny H., která prostřednictvím jisté školačky chtěla část skvostů zastaviti v zastavárně občanské záložny, při čemž školačka byla zadržena. H. podařilo se utéci, ale později byla v Bolevci četnictvem zadržena a dopravena k c. k. krajskému soudu do vazby,“ psal týdeník. Bylo ale jisté, že jakmile Andulu po odpykání trestu pustí na svobodu, pustí se zase do zlodějen.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.