Požár ovčína založil pyroman | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Požár ovčína založil pyroman

Při požáru uhynuly i ovce.
Při požáru uhynuly i ovce.  (Ilustrační foto ara)

Ovčín a také sklad píce pro hospodářská zvířata shořely počátkem prosince 1986. Oba objekty patřily ke Školnímu zemědělskému podniku Nový Jičín a byly v majetku Vysoké školy veterinární v Brně.

Informaci o ničivém ohni přinesl deník Rudé právo 8. prosince zmíněného roku. Když se vyšetřovatel tehdejší Veřejné bezpečnosti a specialisté bývalého Sboru požární ochrany do detailů seznámili se způsobenou škodou, došli k částce 610 000 československých korun. Pro představu čtenářů – v Československu tehdy nejoblíbenější osobní vůz Škoda 120 L stál šedesát tisíc.

Za vyčíslenou sumu způsobené požárem by se tedy dalo koupit hned deset škodovek. Mnohé indicie nasvědčovaly tomu, že oheň někdo založil. Pátrání detektivů přineslo brzy úspěch. Ukázalo se, že žhářem byl místní občan (38), který nikde nepracoval. Mimochodem – dotyčný si už u soudu vyslechl celkem desetkrát slovo »vinen« a pak rozsudek. Deník ovšem v závěru článku uvedl: „Motivem činu byla pravděpodobně pyromanie. Vyšetřovatel VB nařídil prozkoumání duševního stavu pachatele.“ Jak palič nakonec dopadl, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.