Pokáraná studentka skočila do řeky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Pokáraná studentka skočila do řeky

Dívka chodila na gymnázium Minerva.
Dívka chodila na gymnázium Minerva. (Ilustrační foto ara)

L. H. (15), mladičká studentka pražského prestižního dívčího gymnázia zvaného Minerva, skočila 6. prosince 1910 do ledových vln Vltavy. Sebevražedný pokus však přežila. O dramatické události informovaly Lidové noviny ještě téhož dne.

Ve své zprávě psaly: „Pokus o sebevraždu posluchačky Minervy. Dnes dopoledne skočila na Rudolfově nábřeží L. H. z Nuslí, žačka dívčího gymnázia Minerva. Děvče bylo unášeno proudem, bylo však vytaženo třemi plavci, kteří v loďce vydali se za tonoucí a vytáhli ji na loďku. Kandidátka sebevraždy byla dopravena ochrannou stanicí do zemské nemocnice.“ A proč se gymnazistka vlastně vrhla do ledové Vltavy? Zřejmě kvůli neúspěchu ve škole. „Zoufala si prý proto, že ji otec pokáral pro nedbalost,“ vysvětlily Lidové noviny.

Dívčí gymnázium Minerva vzniklo roku 1890 zásluhou spisovatelky Elišky Krásnohorské. Název neslo po Minervě, etruské a italské bohyni. Jeho vznik měl velký význam pro rozvoj emancipace žen a feministického hnutí. První absolventky Minervy byly promovány na pražské Univerzitě Karlově roku 1901. K tradicím tohoto ústavu se hlásí dnešní Gymnázium Elišky Krásnohorské v Praze 4.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.