Vinou závoráře smetl vlak motorku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vinou závoráře smetl vlak motorku

Přejezd se stal motocyklistovi osudným.
Přejezd se stal motocyklistovi osudným. (Ilustrační foto ara)

Lidský život měl na svědomí závorář Československých státních drah Ján D. Počátkem října 1966 zavinil na jižním Slovensku smrt motocyklisty L. D. (†63), a to svým nezodpovědným přístupem k výkonu služby.

Podle informací denního tisku z 8. října zmíněného roku se neštěstí odehrálo na chráněném železničním přejezdu mezi stanicemi Nové Zámky a Dvory nad Žitavou. Ján D. řádně zajistil stažení závor před příjezdem nákladního vlaku. Řidič motocyklu L. D. ze Dvorů přijel po silnici k přejezdu právě ve chvíli, kdy šly závory dolů. Vypnul tedy motor a čekal, až nákladní vlak projede. Stalo se a závorář Ján D. »šraňky« vzápětí nechal zvednout.

To byla bohužel jeho osudová chyba. Motocyklista L. D. totiž nastartoval svou motorku a rozjel se. Jakmile však vjel na koleje, smetl ho přijíždějící osobní vlak. Závory měly v té době zůstat stažené... Pracovník ČSD, který je obsluhoval, tak svou nedbalostí zapříčinil tragickou dopravní nehodu, při níž zcela zbytečně vyhasl jeden lidský život. Ján D. byl následně v této souvislosti trestně stíhán. Jeho postih není dnes již znám.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.