Strážník zabránil sebevraždě učitelky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Strážník zabránil sebevraždě učitelky

Žena si v pražském bytě pustila plyn.
Žena si v pražském bytě pustila plyn.  (Ilustrační foto ara)

Naštěstí neúspěšný sebevražedný pokus spáchala 2. ledna 1920 po desáté hodině dopolední M. B. (42), učitelka jazyků z Prahy. Ve svém bytě otevřela kohoutek svítiplynu, poté se položila na pohovku a čekala, až přijde smrt.

Jak o den později napsal denní tisk, svítiplyn byl ovšem ve vinohradském domě stále silněji cítit, a tak obyvatelé přivolali na místo policejní stráž. Nadstrážník Rudolf Želina vnikl do uzamčeného bytu a nalezl nešťastnici už v bezvědomí. Na prsou nehybné ženy ležel malý pejsek, který urputně štěkal – pravděpodobně se tak pokoušel svou paničku probudit.

Nadstrážník se snažil zachránit ženu pomocí umělého dýchání, což se mu po delší době a vynaložené značné námaze skutečně podařilo. Poté M. B. převezl ambulantní vůz do vinohradské okresní nemocnice. Zoufalá učitelka zanechala na stole tři dopisy na rozloučenou a jeden popsaný list papíru. Ty by měly objasnit důvod sebevražedného pokusu, psal tisk. Celou informaci o nedokonaném činu M. B. a jejím pejskovi uvedl dojemným titulkem Věrný strážce své velitelky.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.