Tancovačku ukončilo smrtící bodnutí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tancovačku ukončilo smrtící bodnutí

Při rvačce vytáhl nůž.
Při rvačce vytáhl nůž. (Ilustrační foto ara)

Násilnou smrtí nádeníka Františka S. skončila v červnu 1909 nedělní taneční zábava, která se konala v Třemošné na Plzeňsku. Případ popsal regionální týdeník Český západ ve svém vydání z 1. července téhož roku.

Že se chlapi na zábavě poperou, není nic zvláštního ani dnes. Ale když někdo vytáhne nůž, je to hned jiná písnička… List psal doslovně: „Z Třemošné. Minulá neděle zapsala se v paměť obyvatel třemošenských úkladnou vraždou, která byla spáchána na nádenníku Františku S. Týž při rvačce vzniklé mezi účastníky taneční zábavy v hostinci p. Dienstbiera byl od nádenníka Josefa Z. pobodán a usmrcen. Těžce zraněn byl dělník Jan Z., takže musel býti odvezen do plzeňské nemocnice.Četnictvo mimo Josefa Zimy zatklo ovšem také Josefa Zábranského jakožto podezřelého z násilného činu.“

Tolik Český západ. Z dnešního hlediska je zajímavé tehdejší právní hodnocení činu nádeníka Sopra – »úkladná vražda«. Dnes se soudy řídí touto právní kvalifikací úkladné vraždy: je kodifikována v § 140 trestního zákona, a to ve druhém odstavci: „Kdo jiného úmyslně usmrtí s rozmyslem nebo po předchozím uvážení, bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až dvacet let.“ Vraždu nelze zaměňovat se zabitím (§ 141) nebo s usmrcením z nedbalosti.

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.