Hledali stromek, našli nemluvně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hledali stromek, našli nemluvně

Liduška se svými adoptivními rodiči.
Liduška se svými adoptivními rodiči. (Ilustrační foto ara)

Opuštěnou holčičku, narozenou zhruba před rokem a půl, našel před vánočními svátky roku 1919 známý publicista, básník a spisovatel Rudolf Těsnohlídek (†45) spolu s malířem Františkem Koudelkou (†79) v lese poblíž Bílovic nad Svitavou.

Děcko bylo téměř zmrzlé, takže je jisté, že umělci, kteří do lesa přišli pro vánoční stromek, zachránili mladičký lidský život. Děvčátko zabalili a odnesli do Bílovic, kde ho předali službu konajícím četníkům na tamější stanici. Ti přivolali porodní asistentku, která promrzlé batole ošetřila a snažila se ho zahřát. Místní sedlák pak holčičku na voze odvezl do nemocnice. Četníkům se podařilo vypátrat během čtyř dní, že krkavčí matkou byla služebná Marie Futerové (25).

Dítěte se takto krutě zbavila, protože ji prý nikdo nechtěl s batoletem přijmout do služby. Byl jí vyměřen trest pěti měsíců těžkého žaláře, zostřeného ve čtrnácti dnech tvrdým ložem. Na malou Lidušku, jak se holčička jmenovala, se ani nezeptala. Děvčátko adoptovali bezdětní manželé Polákovi z Brna a později se provdala za středoškolského profesora. Zemřela v roce 1997 v Praze. Příběh inspiroval tradici vánočních stromů a sbírek pro chudé děti. Dne 6. prosince 1924 byl za Těsnohlídkovy účasti skácen v bílovickém polesí mohutný smrk, který se pak 13. prosince poprvé rozzářil na náměstí Svobody v Brně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.