Měsíc basy za urážku Veličenstva | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Měsíc basy za urážku Veličenstva

František Josef I.
František Josef I. (Profimedia)

Dělník Ján Ščuri (34) z města Čaca (od roku 1927 Čadca – pozn. red. ) v tehdejších Uhrách se dostal v Doloplazech u Olomouce do velkého maléru. Dopustil se totiž před Vánocemi roku 1908 urážky Veličenstva, a to byl za Rakouska-Uherska vážný zločin. Soud Ščuriho poslal na měsíc do basy.

Lidové noviny ve svém vydání z 2. ledna 1909 doslovně informovaly: „Slováčka Jána Ščuriho z Čáče zavál osud na Moravu. Dne 13. prosince odhazoval v doloplazském cukrovaru s několika soudruhy řepu a při práci přišla řeč na vojnu. Kdosi mínil, že císař František Josef I. jest otcem všech poddaných. Slováček dal debatě takový směr, že se o ní brzo v celé vsi vypravovalo.

Něco zaslechl také četník, našel svědky a učinil na Slováčka trestní oznámení. Tak se dostal chuďas, který se po celý život poctivou prací živil, před soud pro urážku Veličenstva. Při přelíčení před čtyřčlenným senátem olomouckým plakal jako dítě a prosil o milost soudu pro svoji ženu a své tři děti. Nečinil dojmu člověka státu nebezpečného. Ale urazil Veličenstvo při práci, a proto byl odsouzen na měsíc do žaláře.“ Závěrem list položil řečnickou otázku: „Kdo bude po ten měsíc živiti tři Slováčkovy děti a jeho ženu?“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.