Uspal a okradl šlechtice v rychlíku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Uspal a okradl šlechtice v rychlíku

Ke zločinu došlo v kupé první třídy.
Ke zločinu došlo v kupé první třídy. (Ilustrační foto ara)

Velká rána se podařila 4.ledna 1920 neznámému pobertovi v rychlíku jedoucím z Prahy do Německa. Okradl v něm totiž ctihodného pana Marcelose z Gottesheimu, když ho předtím zřejmě uspal nabídnutou cigaretou obsahující narkotikum.

Deník Československá republika o tři dny později o zločinu v kupé první třídy obšírně referoval: „Asi 25. až 28letý muž se v kupé Marcelosovi představil jako Lindnes, Lindau nebo Lindner. Po odjezdu z Prahy mu nabídl cigaretu, po níž cizinec usnul. Ten pak pohřešil žlutou koženou tašku, v ní stříbrné pouzdro, na víčku s vyrytou sedmicípou korunou, pod ní s jelenem a laní, dále manikúru, 600 franků v bankovkách, 20 franků ve zlatě, 30 korun rakouských a 280 korun československých.

Dále zmizel hnědý kožený kufr s hnědým jezdeckých oděvem, černým a bílým oblekem, prádlem a botami. Okradený také postrádal americký pas vystavený v Praze, domovský list z Barcelony, šlechtickou knihu a rodný list.“ Kde chmaták vystoupil, pan Marcelos netušil. Policii ho popsal takto: „Pachatel má vlasy vlevo česané, černý anglický knírek, na pravé skráni šikmou jizvu a má dásně se zlatými spojkami.“ Policie zahájila po zloději pátrání. Bylo- -li úspěšné, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.