Krádež v kapli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Krádež v kapli

Zloděj z kaple odnesl svícny i obrazy.
Zloděj z kaple odnesl svícny i obrazy.  (Ilustrační foto ara)

Pod titulkem »Krádež v kapli« informoval ve čtvrtek 29. října 1908 regionální týdeník Český západ, vycházející v Plzni, o řádění drzého chmatáka v Kyjově u Malesic. Bezbožník tam vykradl místní kapličku. Zdejší zbožní obyvatelé z toho byli zdrceni.

Jak se ukázalo, poberta z kaple odnesl doslova všechno, co se odnést dalo. Zmizely svícny, svíce, sochy, roucha i pokladnička s penězi, které do ní poctivě, krejcar po krejcárku, vkládali příchozí věřící. V obci i okolí vyvolala opovážlivá krádež kromě pocitů zděšení také rozhořčení a hněv.

„Pachateli, kterým jest prý jakýsi Č. z Plzně, jsou již četníci na stopě,“ konstatoval Český západ. Zda skutečného zloděje muži zákona opravdu dostihli, zatkli, usvědčili a předali soudu k potrestání, to už dnes nezjistíme. Kyjov, kde ke krádeži došlo, je bývalý nevelký hrad zbudovaný ve 13. století asi kilometr od Malesic na Plzeňsku. Postavit jej nechal Děpolt z Malesic na skalisku. To je od roku 1974 přírodní památkou. Od roku 1503 se hrad uvádí jako zpustlý. V kapli Panny Marie Pomocné, která stojí nedaleko od roku 1894, se dodnes konají bohoslužby.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.