Filuta »zpronevěřil« vánočky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Filuta »zpronevěřil« vánočky

Vánočky prodal, ale peníze si nechal.
Vánočky prodal, ale peníze si nechal. (Ilustrační foto ara)

Pro podvod skončil počátkem roku 1911 před soudem a následně v base pekařský pomocník Jakub S. (31) ze Žďárné u Boskovic. Ušil totiž boudu na pekaře V. z Prostějova a okradl ho o 6 tehdejších korun a 60 haléřů. Psaly o tom Lidové noviny dne 4. ledna zmíněného roku.

O jakou škodu šlo, o tom si čtenář udělá představu z následujících řádků. Jedno vejce tehdy přišlo na čtyři až šest haléřů, kilo brambor na pět haléřů, litr vína na 60 až 80 haléřů a kilo másla na něco přes dvě koruny. Pivo stálo od 12 do 26 haléřů za půllitr. A teď ke kulišárně, kterou Jakub S. vymyslel. Na Štěpána, tedy 26. prosince 1910, se sám nabídl pekaři V., že po městě – za nevelkou odměnu – poctivě rozprodá jeho zboží.

Pan mistr to nadšeně uvítal, vánočky, cukroví i obyčejný chleba se tak měly dostat zákazníkům přímo domů a rovnou na stůl. Jakub S. první část dohody řádně splnil – prodal všechno, nic nezbylo. Stržil už zmíněných 6 korun a 60 haléřů. Ovšem o tom, že by je následně poctivě odevzdal mistrovi V., vůbec neuvažoval. Drze si tržbu nechal a mazal s ní za manželkou domů. To dělat neměl, protože soud ho pak za trestný čin podvodu poslal za mříže. A to na celý jeden měsíc.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.