Z bednáře se vyklubal pašerák | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Z bednáře se vyklubal pašerák

Karel Heřmánek jako podloudník ve filmu Krakonoš a lyžníci.
Karel Heřmánek jako podloudník ve filmu Krakonoš a lyžníci. (Ilustrační foto ara)

Mazaného podloudníka Františka L. zadržela u Suchdola nad Lužnicí tehdejší československá pohraniční stráž přímo při pokusu o propašování blíže neupřesněného kontrabandu mezi Rakouskem a naší zemí dne 23. prosince 1919.

Referoval o tom deník Československá republika 6. ledna následujícího roku. Psal: „Československé pohraniční stráže v sousedství Rakouské republiky mají často mnoho nepříjemností s podloudníky. Takovou příhodu krátce před Štědrým dnem měla stráž v Suchdole nad Lužnicí, kde dopaden byl podloudník, svým bývalým zaměstnáním bednář, František L. Bylo asi o půl třetí hodině ranní, když desátník dopadl tohoto nebezpečného muže.

Podloudník chtěl ho zprvu obelstíti, později odzbrojiti, a když jinak nemohl, mínil prchnouti. Po marné výzvě bdělá stráž po podloudníkovi vypálila pětkrát a také nechybila. Zraněný byl dopraven do nemocnice v Táboře.“ Neúspěšný pašerák tedy strávil Vánoce na špitálním lůžku. Ozbrojená ochrana hranic za první republiky byla koncipována hlavně pro boj s podloudníky. Zromantizovanou představu o pašerácích zachycuje známý československý vánoční film Krakonoš a lyžníci (1980). Podloudníka si v něm zahrál Karel Heřmánek.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.